Design Ultrasoon Aromaverstuivers, Aromatherapie, Aromadiffusers. Het enige dat je nodig hebt om deze geurig bloeiende plant te. Blauwe lavendel en lavendel blauw bestaan niet, dat blauw heet officieel violet. Er zijn cultivars met zeer grijs blad en er zijn dwergvormen en reuzen. Want snoeien doet groeien, waardoor je ieder jaar weer van een frisse en bloeiende lavendelplant kunt genieten.
Lavendel verzorgen is niet ingewikkeld.
Je kunt lavendel het hele jaar door planten, mits het niet vriest of de grond bevroren is, en altijd op een zonnige plek. Voeg meteen rijkelijk kalk toe in het plantgat. Daarna geef je elk jaar of om het jaar een onderhoudsdosis kalk. Verder heeft de plant nauwelijks verzorging nodig. In dit recept leggen we je stap voor stap uit hoe je lavendel in potten of bakken plant en daarna verzorgt.
Zo geniet je er een hele zomer lang van. Help, de lavendel staat er treurig bij in zijn pot op je balkon of terras. We denken dat alle planten zomaar vrolijk voortgroeien in iedere pot of bak.
Ze hebben echt wel wat aandacht nodig. Alles over de verzorging en het onderhouden van een lavendelplant. Bekijk het overzicht en lees handige tips en adviezen.
Succes begint met de juiste standplaats. Plant lavendel op een zonnige plek in goed doorlatende, liefst kalkrijke grond. Er bestaan heel veel soorten lavendel.
Er zijn er ongeveer soorten en met de kruisingen erbij zijn het er maar liefst 150. De meest voorkomende in de tuin is de Lavandula angustifolia en als tweede komt de kuiflavendel (Lavandula stoechas). In de plantenindex vind je meer informatie over de soorten lavendel. We zijn hartstikke fan van lavendel in de tuin.
Het ruikt lekker, staat mooi en heeft een vrolijke kleur. De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is. Let wel op dat je bij aanplanten in het begin ruim water geeft. Het kan goed tegen droogte maar er moet wel regelmatig gesnoeid worden.
Toch is deze lang bloeiende lavendel niet zo vaak in de tuinen te zien als de gewone lavendel.
De oorzaak hiervoor ligt vooral aan het feit dat de vlinderlavendel een ietwat vorstgevoelige soort lavendel is, terwijl gewone lavendel bijna altijd de winter zonder problemen weet te overleven. In deze instructievideo leer je lavendel planten te verzorgen na de eerste bloei. Bij de zomersnoei zorg je ervoor dat de plant weer netjes in model wordt gebracht en voorkom je overhangende en brekende takken. Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van de mooie kleuren en heerlijke geur van je lavendelstruik. Toch zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden.
Je snoeit je lavendel in september, juist voor de eerste vorst, zodat de lavendel de kans krijgt om nog nieuwe topjes te maken zodat hij er heel de winter mooi (zo zit je niet de hele winter naar een kale, gesnoeide plant te kijken, maar naar de grijze bolletjes) en sterk uitziet en zo behoud hij goed zijn vorm. De beste keuze is het om dit van maart tot en met juni te doen. De bodem heeft dan de juiste temperatuur zodat het plantje zich goed kan inwortelen en de mogelijkheid heeft om te groeien.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.