Bespaar tot wel via kiesproduct. Top merk Superfoodme Voor slechts EUR 14. Wie desembrood wil bakken heeft een desemstarter nodig. Die kun je vaak in (natuurvoedings-) winkels en bij korenmolens kopen. Wist je dat zelf zuurdesem maken heel eenvoudig is?
Meer dan een goede kwaliteit meel of bloem, water, een glazen pot en een flinke portie geduld heb je niet nodig.
Om een volle smaak aan het brood mee te geven is het aan te raden aan de slag te gaan met een zuurdesem. Je kunt een kant-en-klare droge zuurdesem kopen in de natuurwinkel of deze zelf maken. Dit is niet moeilijk maar vereist wel enig geduld. Zelf zuurdesem maken Een zuurdesem zelf maken is kinderlijk eenvoudig. Vaak lees je over allerlei toevoegingen (yoghurt, bakkersgist, rozijnen, etc.), maar dat alles heb je echt niet nodig.
Het begint gewoon met een mengsel van meel en water, meer is niet nodig. Over de verhoudingen tussen meel en water lopen de meningen uiteen. Zo is het bij ons altijd sale.
Ook als je producten wilt kopen met een snelle levertijd en een goedkope prijs. Weken moet denk ik nog wel lukken, al denk ik niet dat het al teveel langer moet duren. Daarbij heeft zuurdesem nog een aantal speciale eigenschappen die die van gewoon brood overstijgen en in het volgende onderdeel worden besproken. KortoHet basis voedingswaardeprofiel van zuurdesembrood lijkt op dat van ander broo maar het brengt een paar speciale eigenschappen met zich mee die het voedzamer maken. Zuurdesem ontstaat door een fermentatieproces.
Fermenteren betekent eigenlijk dat je iets een beetje laat verrotten. Dit doen wij mensen al sinds duizenden jaren, zo maakten we broo wijn en ook zuurkool. Het rottingsproces vindt plaats door de hulp van bacteriën. Ik zoek echte zuurdesembroo niet zuurdesem met gist.
Waar kan ik dat kopen (regio Rotterdam) Moet ik daarvoor naar de Ekoplaza of een echte bakker? De meeste zuurdesem broden bevatten toch gist en ik wil die echte zurige smaak van desembrood. Je kan tegenwoordig van die gedroogde desems kopen in potjes of zakjes in supermarkten – ik heb het zelfs al te koop gezien bij maalderijen in Limburg. Het wordt een beetje zoeken want vele winkels hebben een andere aanbod naargelang de locatie.
Hoewel zuurdesem nu populair is, gaat de geschiedenis ervan ver terug: helemaal tot het oude Egypte, waar ze het natuurlijk fermentatieproces van brooddeeg ontdekten. Juist die grote verschillen tussen desembroden maken het lastig om wetenschappelijk hard te maken dat het gezonder is. Desembrood bestellen bij Bakkerij Kalkdijk.
Tot 23:uur online bestellen, de volgende dag vers in huis.
E-nummer en lactose vrij zuurdesem brood bakker in Coevorden. Tijd voor zelf zuurdesem maken dag 1! Men zegt dat zuurdesem en ijzer elkaar negatief beïnvloeden. Op veel website’s en in boeken lees ik dat het mengen met een houten of plastic spatel moet gebeuren.
Ander voordeel hiervan is dat zuurdesem je bloedsuikerspiegel veel minder laat stijgen dan tarwebrood (waardoor je ook geen energiedip krijgt). Daarnaast is zuurdesembrood veel voedzamer dan tarwebrood. Alleen maar pluspunten dus. Maar waar koop je dit nou?
Primeal zuurdesem dosis voor kg meel. Voor bakken van brood en patisserie obv rijzend deeg. Ik deed dat ook wel eens, en hij lust het op zich wel maar heel lekker vind hij het niet. In Holland en Duitsland is er alleen brood te koop die uit spelt = triticum spelta of triticum dicoccum gemaakt is , en die wel veel gluten bevat , maar ook heel veel aminozuren en unique elementen.
In Frankrijk kan men jonge spelt = triticum monococcum of jeune epautre kopen ( in biowinkels).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.