dinsdag 1 december 2020

Zuurstofplanten vijver

Vind zuurstofplanten vijver. Zoek Nu Sneller, Beter en Slimmer bij Vinden. De grootste collectie vijverbakken hier! Vijverbakken tegen de laagste prijzen.


Plant geen zuurstofplanten in een vijver die al groen en troebel water kent. Wegens gebrek aan zonlicht zullen de zuurstofplanten dan verslijmen en afsterven.

Los eerst het zweefalgen probleem op (dat het groene water veroorzaakt) of hervul de vijver desnoods eerst met schoon water voordat u de zuurstofplanten plaatst. Teveel zuurstofplanten in de vijver bestaat niet. Er zijn in het overzicht veel en ook aparte soorten en variëteiten beschreven, maar bedenk wel dat dit is gedaan ter completering en voor de helderheid van de vijver niet van specifiek belang, maar meer interessant is voor de echte freak.


Zuurstofplanten stellen een belangrijke eis aan hun groei: het water waarin ze staan, moet hard zijn. Dit houdt in, dat er voldoende mineralen zoals calcium en magnesium in het vijverwater moeten zitten. In zacht water kunnen zuurstofplanten niet groeien. Een vijver met zacht water kan daarom dus niet helder blijven.


Een goed bestand aan zuurstofplanten houdt het water helder, voorkomt algen en brengt voldoende zuurstof in het water.

We voorzien u graag van het juiste advies over welke planten u het best kunt kiezen voor in uw vijver. Ze nemen allerlei voedingstoffen op uit het water, zoals nitraten en mineralen, ze leven van dezelfde voedingstoffen als algen. Ze groeien onder water en nemen voedingsstoffen via het blad op uit het water en geven zuurstof af. Ze vormen dan ook een belangrijke basis voor het natuurlijke evenwicht in de vijver en zijn uiterst nuttig voor het helder en gezond houden van het water.


Hoe moet je zuurstofplanten planten in de vijver ? Wanneer u besluit om losse bosjes zuurstof planten aan te schaffen, dient u er rekening mee te houden dat zuurstofplanten in luchtig en poreus groeisubstraat of gemengd met vijveraarde geplant moeten worden. Hierdoor nemen ze veel voedingsstoffen op uit het vijverwater waarmee de groei van algen in de vijver wordt voorkomen. Hoeveel zuurstofplanten in de vijver heb je nodig ? Het is zaak om er zeker niet te weinig in de vijver te plaatsen voor een optimaal biologisch evenwicht. Maar wanneer we bij vijver het over zuurstofplanten hebben bedoelen we planten die het hele jaar (en met name in de zomer) onderwater blijven. Daarom zou de meer correcte benaming ‘ondergedoken planten’ moeten zijn.


Het aanbrengen van zuurstofplanten in uw vijver is dan ook een goede manier om voldoende zuurstof in het water te krijgen en de waterkwaliteit goed te krijgen en te houden. Ook de concurrentie met algen gaan ze graag aan. Deze planten noemen we ondergedoken waterplanten of zuurstofplanten. Hoewel we snel geneigd zijn iets te kopen dat er ook mooi uit ziet, zijn zuurstofplanten onmisbaar voor uw vijver.


Een sierwaarde hebben de meeste zuurstofplanten echter niet. Vaak ziet u er, in een vijver , zelfs helemaal niets van! Samen met hard water en een goede bacteriekolonie vormen zuurstofplanten de grote drie, die zorgen voor helder vijverwater.

Alle reden dus om op deze pagina vijverplanten en zuurstofplanten de zuurstofplanten eens goed onder de loep te nemen. Sommige zuurstofplanten geven stoffen af die de groei van algen remmen. Dit verschijnsel wordt allelopathie genoemd en is bekend bij onder meer vederkruid (Myriophyllum) en waterpest (Elodea).


Dergelijke planten zijn uiteraard sterke aanraders voor elke vijver. Hoe plant je een vijver aan? Sommigen bloeien met dunne aartjes aan het wateroppervlak.


Buiten het seizoen (april – oktober) is Glanzend fonteinkruid mogelijk niet beschikbaar. Toch interesse: neem dan even contact op. Misschien kunnen we alsnog. Wat je ook probeert, de planten verslijmen en vormen geen nieuwe scheuten.


In dit artikel bekijken we, wat je zelf kunt doen om zuurstofplanten in de vijver beter te laten groeien. Waarom heten zuurstofplanten eigenlijk zuurstofplanten ? Naast een afbeelding tref je ook een beschrijving en informatie over de plant aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts