dinsdag 25 november 2014

Zelf compost maken

Tuinman Jurgen Smit vertelt je in deze video alles over de voordelen en de werking van zelf composteren. Door compost over je tuin te verspreiden, zorg je voor een gezonde tuin zonder dat je er zelf veel werk aan hebt. Zelf composteren en milieubelasting. Het is niet bekend of zelf composteren beter is voor het milieu dan grootschalige compostering van groente-, fruit- en tuinafval (gft).


Duidelijk is wel dat zelf composteren een milieuvriendelijke optie kan zijn, omdat het afval dan niet vervoerd en verwerkt hoeft te worden.

Wil je toch meer compost maken ? Zorg er dan voor dat je goed stevig gaas hebt en de ophanging extra verstevigt. Een eigen compostbak maken hoeft niet lastig te zijn. Daarnaast kan het je een aardige duit schelen en geeft het ook nog eens voldoening om zelf de handen uit de mouwen te steken.


Een halfopen compostvat is geschikt voor een tuin met weinig ruimte, daar is een composthoop maken vaak lastig. Ze zijn verkrijgbaar in hout of kunststof en zijn bij de meeste tuincentra te koop. Naast de traditionele compost bestaat de warme (hot composting) compost.


Als je compost gaat stinken kan het zijn dat er te veel water in je bak zit, of te veel voedselresten.

Om dit probleem op te lossen kun je een paar dagen geen voedselresten toevoegen, de compost roeren en wat meer gaatjes in de wanden boren. Wacht tot maanden voor je de compost van je GFT-afval gaat gebruiken. Bovendien verrijkt het de grond met voedingsstoffen.


Voordeel van zelf compost maken. De restanten uit de tuin en keuken zijn niet langer afval, maar hergebruik je op een nuttige manier. Alternatieven voor het zelf maken van compost.


Vind je dit allemaal veel te omslachtig, maar wens je op een heel eenvoudige en snelle manier een zeer kwalitatieve compost maken , lees dan verder bij: Bokashi. Wens je uw compost niet zelf te maken , maar wens je de beste compost die er bestaat, kijk dan verder bij: WormGold. Een alternatief voor kopen is het zelf maken. Hier gaan we in dit artikel dieper op in. Het is belangrijk om een methode composteren te kiezen die past bij jouw woonsituatie.


Deze compost gebruik ik zelf voor de siertuin. Zelf gemaakte compost kun je heel goed gebruiken in een moestuin. Van onze tuin komt zoveel groen afval vrij, dat het niet te doen is om dit groenafval in de afval container te doen.


Zodoende is compost maken een goede oplossing. Ze gaan er goed van groeien! De compost die erin zat is bijna zwart, als bosgron met nog wel wat grovere stukjes erin, maar omdat die compost op hoopjes tussen planten in de bloementuin gaat is dat niet erg.

Zij moeten eten (logisch toch?). Zoek in de linkse kolom je percentage en lees op die lijn hoeveel compost je moet geven. Een composthoop in je eigen tuin heeft verschillende voordelen: je hoeft minder weg te gooien én je hebt na een tijdje genoeg compost om de grond in de tuin te verbeteren en het bodemleven te stimuleren.


Doordat je het proces nauwlettend in de gaten houdt, is het heel leuk én leerzaam om zelf compost te maken. Compost is erg goed voor bomen en planten. Het basisrecept om je eigen zaaigrond te maken : gebruik delen bladaarde of potgrond en meng het met deel grof zand. Metselzan brekerzand of rivierzand zijn prima, je koopt het bij de bouwmarkt. Kiemtest: is je compost goed verteerd?


Lastig van compost is dat de samenstelling sterk kan verschillen. Ieder jaar kan in maart of april een laagje compost van circa anderhalve centimeter worden aangebracht in de border en op het gazon. Als wij in de gelukkige omstandigheid zijn een stukje aarde te mogen verzorgen kunnen we dat op verschillende manieren doen. Tot vorig jaar haalden we onze compost meestal van de vuilstort. Met best wel goede resultaten.


Maar toen ik dit voorjaar zelfs stukjes glaswol in een lading keurcompost aantrof was ik het zat. Vanaf nu maken we onze eigen, fantastische compost. Dat compost goed is voor de natuur weten we natuurlijk al.


Maar is zelf maken van compost nou moeilijk? Wat heb je er precies voor nodig en hoeveel werk heb je er aan? Tips voor zelf compost maken. Wanneer je zelf compost gaat maken , zorg voor goede doorluchting, vochtigheid en variatie van het afval in de composthoop. Op die manier krijg je minder last van ongewenste gassen en stank.


Plaats de compost minimaal meter bij water vandaan (bijvoorbeeld een sloot).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts