woensdag 20 mei 2020

Vlinders houden

Ruime collectie stalen en zilveren sieraden voor het hele gezin. Voor kinderen zijn ze daarom heel erg leuk en leerzaam om te houden. Hoe specifieke vlinders verzorgt moeten worden valt de lezen in de volgende caresheets (zie menu aan de linkerkant).


Het gaas, de vitrage of de vershoudfolie moet zo vastgemaakt worden dat de bak in zijn geheel goed afgesloten wordt, zodat niet alleen de rups niet kan ontsnappen, maar er ook geen andere insecten zoals sluipwespen bij de rups kunnen komen (zie ook Sluipwespen en vlinders ). Op koude, bewolkte dagen houden ze zich schuil.

Op die manier doen ze energie op om verder te kunnen vliegen. Ook als het waait of regent zoeken vlinders deze beschutte plekken op, om daar te wachten tot het weer beter wordt. Dit komt doordat de vlinders massaal uit hun schuilplaats komen om te drinken. Ook komen er meer poppen uit bij vochtig weer. Er zijn maar weinig vlinders die zich in het water ontwikkelen en dan alleen de rups.


Loslaten in de huiskamer e. Dit is dus niet aan te raden.

Je kunt nu zelf bekijken hoe een rups een vlinder wordt met een van onze vlinder kweeksets. Bestel met de bijgeleverde coupon de rupsen of laat dit door ons verzorgen. Word deel van de natuur en bekijk dit wonder, je eigen vlindertuin in huis!


In de tuin zoeken ze de warmste plekjes op, om hun vleugels op te warmen zodat ze kunnen vliegen. Liever hebben ze een tuin die wat wilder is. Nachtvlinders zijn ook dol op tuinen met een gevarieerde beplanting. Met deze vlinderlokkende planten kun je vlinders lokken naar je tuin.


En vroeg me toen gelijk ook af of mensen die beestjes ook als huisdier houden. En nu kom ik dit topic tegen Ben al van jongs af aan gefascineerd door vlinders. Je kunt er met planten voor zorgen dat er veel meer vlindersoorten in je buurt komen: in de tuin of vlakbij huis. Uit die eieren groeien rupsen die zich verpoppen en dan weer vlinders worden. We weten welke vlinders een voorkeur hebben voor zure en welke voor basische bodems en er wordt al dertig jaar getel dus kunnen we ook hiermee naar de verschuiving in de vlinderfauna kijken.


We zien dat soorten met een voorkeur voor basische omstandigheden harder afnemen dan soorten die van meer zure bodems houden. Denk maar aan de vlindertuin in Artis. Nou is dit natuurlijk wel een héél groot voorbeeld.


De trossen talloze kleine bloempjes hebben een bedwelmende geur en zijn een favoriet onder de insecten.

Vlinders kun je wel degelijk houden. Ja, vlinders houden over het algemeen niet van nattigheid. De kans op droogte, maar ook op extreme regenval, is groter dan vroeger. Er zijn wel vlindersoorten die aan vochtige graslanden of vochtige heidegebieden gebonden zijn, maar als die gebieden door zware buien onder water lopen, hebben ze een probleem.


Ik had eigenlijk een vraag over het houden van vlinders. Ik heb het hier dus over de typische vlindertuin vlinders. Hierbij bedoel ik dus echt VLINDERS. Neem bijvoorbeeld de blauwe morpho (Morpho peleides).


Een nachtvlinder heeft geen maag. Er is een tweede brain in onze maag die neurologisch actief en verantwoordelijk voor gevoelens als vlinders in de maag. Rusten motten houden hun vleugels horizontaal.


Of beter gezegd: de meeste mensen houden niet van insecten, met uitzondering van de vlinder. De meeste mensen houden niet van insecten. Hoewel we goed in staat zijn om de vlinder te onderscheiden van andere insecten, is vlinders in Nederland herkennen nog best. En nu houden de vlinders niet zo van zuring en daarnaast verdringt de zuring de planten. Overigens voor het totaal plaatje is het wel leuk om die bruine stengels zo tussen de bloemen te zien, maar ja, dat is alleen het plaatje.


Op zomerse dagen zijn er veel vlinders te ontdekken in de tuin. In de tuin vallen vlinders op door hun opvallende kleuren en relatief grote vleugels. Maar het kan lastig zijn om de verschillende soorten uit elkaar te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts