vrijdag 24 juli 2020

Zeekool kweken

Zeekool kweken doe je in zan want het is een kustplant. Bleken onder een pot, daarna serveren met kreeft, zo at ik het in vila augustus. De gebleekte scheuten van zeekool worden meestal gekookt gegeten.


De smaak is tussen bloemkool en asperge in.

Plantkundige kenmerken Zeekool is winterhard. Het is een blauwgroene vlezige plant. De bladeren lijken op koolbladeren, maar hebben langere stelen. Bestel snel en eenvoudig alle producten voor in je tuin en huis. Bijvoorbeeld bloempotten, tuingereedschap of vogelhuisjes.


De zeekool zie je vaak langs de Engelse kust opduiken, maar kun je ook prima zelf kweken.

Vooral de jonge scheuten met hun licht nootachtige smaak zijn erg lekker. Niet zaaien maar stekken De plant groeit het liefst op zandgrond en heeft een hekel aan stilstaand water. Je moet alleen wel wat geduld hebben voor de eerste oogst.


Zeekool , wordt omschreven in “Zelf groente kweken uitgegeven doorLekturama b. Taal, gedrukt en gebonden bij Brepols – Turnhout, België, moeilijk met zaaien aldus medetuinierster. Plant kan sierplant in de tuin worden gezet, mooie bloemenIs in bovenstaand boek te vinden op blz. Zeekool , Crambe cordifolia, is een plant afkomstig uit de Kaukasus. Deze gigant heeft enorme dikke, knolachtige wortels die zeer diep de grond ingaan. Zeekool houdt van vochtige gron volle zon en groeit het liefst tussen een paar steenblokken.


Zeekool of Crambe maritima is een ‘vaste’ of een blijvende groente… Met dezelfde definitie als die van een vaste plant gaat deze vergeten groente door het leven. Elk najaar sterft het bovengrondste gedeelte van de plant af, maar het ondergrondse deel (wortels) blijft in leven om het volgend jaar terug uit te lopen tot een nog mooiere plant. Ja, die Thomas Jefferson: de derde president van de Verenigde Staten. Schorseneren kweken als echte wintergroente schorseneren schorseneer recept klaar maken bereiden recepten kweken tuin onderhouden oogsten rooien zwarte wortels Lees meer Nieuw-Zeelandse spinazie is een dankbare groente om te telen in de moestuin.


Een volwassen plant wordt tot twee meter hoog en breed en neemt zo circa twee vierkante meter in beslag.

Omdat zeekool een koolsoort is heeft hij last van knol voet als er eerder in dezelfde aarde kool is geteeld. Verder kunnen slakken zeekool aan vreten. Maar zeekool is ook een erg sierlijke plant met een mooie grote bos witte bloemen en grote groene bladeren. Dit is de Crambe cordifolia, ook zeekool geheten, maar niet eetbaar, een aan zeekool verwante soort, welke als sierplant in tuinen te vinden is. Dit zaad is geteel geschoond en verpakt volgens verantwoorde, milieuvriendelijke productiemethoden.


Wij kopen deze zaden internationaal bij kleine en grote kwekers, die zeer gepassioneerd en principieel kweken zonder gebruik van chemische middelen. In Engeland was zeekool aan het eind van de 19e eeuw een bekende groente. Zeekool groeit in het wild langs de kust van Frankrijk en Engeland en zeldzaam ook in Nederland. Een beetje ziltig, nootachtig.


Zeekoolscheuten kun je rauw eten, maar ook geroerbakt of geblancheerd. Leg hier wat van de basilicum en zeekool op. Druppel er nog wat olijfolie over en maal er zwarte peper over. Snijd de bottarga in plakjes en doe dit erover.


Rasp hierover nog een beetje citroen. Zeekool werd tot nu toe alleen particulier verbouw of in het wild geoogst. Stichting Sint Donatus op Texel is erin geslaagd het gewas geschikt te maken voor de professionele teelt. Waar wordt zilte zeekool verbouwd?


Ongebleekte zeekool is oneetbaar, maar de gebleekte stengels van de plant zijn in het voorjaar een ware delicatesse. Mits niet te lang gekookt. Getver, kun je lamsoor in je tuin kweken ? Trek de burrata in stukken en leg op een bordje.


Mijn vrouw (ik ook trouwens) is er zot op bij een perfect gebakken (vanbinnen nog lichtjes glazig) St Jacobsvruchtje met een draai peper van de molen en grof zeezout, fleur de sel van de Camargue.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts