woensdag 23 september 2015

Datum gasslang

Specialistisch advies nodig? Daarop niet meer de datum waarop de slangen zijn gemaakt, maar de datum waarop ze vervangen dienen te worden. In de hoop dat jij en ik daarmee geholpen zijn en er beter op letten.


Gasslang met klem tweejaarlijks controleren. Op een gasslang staat een datum. Dat is de datum waarop de gasslang is gemaakt.

Daarmee weet je dus hoe oud een gasslang is. Op de gasslang van het gasfornuis in de keuken staat een datum. Wat betekent deze en wanneer moet ik de gasslang vervangen? Deze slangen hebben permanent aangebrachte eindverbindingen, zoals verbindingskoppelingen of koppelingen met binnendraad. Vervang tijdig de gasslang van uw fornuis!


Wist u dat de meeste fornuizen zijn aangesloten op het gasnet met behulp van een rubberen gasslang ? Doordat de gasslang meestal is weggewerkt achter een fornuis, waar de temperatuur van o ruimschoots wordt overschreden, treden er verouderingsverschijnselen op. Met als gevolg haarscheuren en lekkage. De zwarte gasslang is alleen bedoeld voor een butaan gasfles.

Overigens zijn de meeste gasflessen in Nederland gevuld met propaan. Maar heel weinig gasflessen worden vandaag de dag in Nederland nog gevuld met butaan. Gebruik dus altijd een goedgekeurde gasslang voor uw eigen veiligheid en vervang de slangen ook tijdig.


Ze wisten me niet (de receptie) te vertellen na hoeveel jaar de slang vervangen moet worden. Deze gasslang wordt over de drukregelaar en over het aansluitapparaat, bijvoorbeeld een kooktoestel of gaskachel, heen geschoven. Nadat je de gasslang gemonteerd hebt draai je de meegeleverde gasslang klemmen goed vast. Een flexibele gasslang verbindt de drukregelaar met de verbruikers en. Daarnaast zijn er fabrikanten die op de slang aangeven voor welke datum deze.


Om te kijken of uw gasslang aan vervanging toe is, kunt u de slang buigen. Wanneer er scheurtjes te zien zijn, kunt u beter een nieuwe slang kopen. Vaak staat op de slang ook de uiterste houdbaarheidsdatum aangegeven. Als u de slang gaat vervangen, is het zaak om een nieuwe slang te kopen met dezelfde lengte als uw huidige.


Een standaard gasslang moet je ivm. GASTEC te staan en daarachter staat een jaartal. Dit is dus de productie datum. Gasflessen die volgens de Europese richtlijnen zijn vervaardig worden voorzien van het π-teken. De goedkeuringstermijn van een butaan of propaan gasfles is meestal jaar, soms langer.


Wij persen ook gas slangen op maat. De prijs van de pvc gasslang is € 2.

Voor RVS gasslang op maat gemaakt. In Nederland zijn er miljoen huishoudens met verouderde aansluitingen. De bekende zwarte of oranje gasslang is voorzien van een datum en vanaf die datum is het na jaar gebruik niet meer veilig om deze nog langer te gebruiken.


De aansluitsets binnen ons assortiment zijn indien nodig voorzien van een Gastec-keur en zijn uitvoerig getest. Beschikbaar op rollen van 1 en meter. Dan treden er snel verouderingsverschijnselen op, met als gevolg haarscheuren en lekkage. Wanneer je de slang buigt kun je eventuele scheurtjes goed zien.


De gasslang behoort door deugdelijke schot-doorvoeren te lopen zodat doorslijten (schavielen) uitgesloten is. Probeer de gasslang zo kort mogelijk te houden. Lange gasslangen zijn eerder geneigd te gaan draaien of twisten en bovendien kan men hierover struikelen. De gasslang moet echter ook weer niet zo kort zijn dat je gasfles direct naast je BBQ of onkruidbrander staat.


Zorg ook dat er geen knikken in de gasslang ontstaan, zo beschadigt de slang. Alleen de fabrikant bepaalt hoe lang het veilig is om een gasslang te gebruiken. Diezelfde fabrikant gaat er daarbij wel van uit dat de slangen regelmatig worden gecontroleerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts