vrijdag 20 mei 2016

Bestrijding japanse duizendknoop

Japanse duizendknoop - Wat kun je eraan doen? Is de plant eenmaal gevestig dan is hij zeer moeilijk weer weg te krijgen. Door zijn sterke groeikracht worden inheemse plantensoorten verdrongen. Alle locaties in de openbare pakken worden voorzien van een injectie met een bestrijdingsmiddel.


Dit is het laatste jaar dat alle duizendknoop van een chemische behandeling wordt voorzien. Die zich razendsnel verspreid over grote delen van Nederland.

Niet alleen een plaag voor de particulieren tuin. Cruciale tips voor wanneer u te maken krijgt met deze overheersende plant. Met deze beslisboom wordt u stapsgewijs geleid naar tips en adviezen om vestiging van duizendknoop op locaties te voorkomen en wordt u ondersteund bij het kiezen van de juiste bestrijdingsmogelijkheden voor plekken waar duizendknoop voorkomt. Lees meer over de opzet van de beslisboom in het achtergronddocument. Het idee is dat de plant uitgeput raakt, doordat de varkens er voortdurend aan vreten.


Op dit moment zijn er geen andere betaalbare middelen beschikbaar die net zo effectief zijn. Effecten en resultaten meten. Wij weten dat glyfosaat een bedreiging kan zijn voor mens, natuur en milieu.

U kunt ons helpen om deze plant te bestrijden. Wanneer de plant in uw tuin staat, dan kunt u hem zelf verwijderen. In april loopt de plant uit. Deze exoot is een probleem aan het worden in Nederland en bestrijding is in sommige gevallen noodzakelijk. Neem dan contact met ons op.


Voor het werken in met duizendknoop besmet gebied gelden voorwaarden. In Oosterbeek en een drietal andere plaatsen in Nederland worden varkens ingezet. Maar het wordt ook tijd dat overheden en terreinbeheerders gaan samenwerken. Gelukkig heeft Sjef Meijman zijn prototype van de varkenstractor gemaakt.


Daarbij moet wel gesteld worden, dat er geen snelle of makkelijke methoden zijn. Ook is het niet mogelijk om garantie te geven op de bestrijding van deze woekeraar. Want al een klein stukje achtergebleven plant kan weer uitgroeien tot een complete nieuwe plant. Dat komt ook hier in aanmerking.


Bij dikke stengels duurt het vrij lang, voordat ze met de lans helemaal verbrand zijn. De aannemer kwam daarom met het idee om eerst grof af te graven en de rest daarna te elektrocuteren in de. In onze gemeente is een duizendknoopbrigade actief.


Veel organisaties en onderzoekers breken er al jaren hun hoofd over.

Daarom willen we deze plant bestrijden. De bestrijding kan een behoorlijke duit kosten: zo reserveert bijvoorbeeld Amsterdam miljoen euro voor de aanpak. In Schiedam is de duizendknoop op zo’n locaties in de openbare ruimte in beeld gebracht. Als u de plant in uw eigen tuin aantreft kunt u deze het beste uitgraven en weggooien met het restafval.


De sterke, lange wortelstokken en stengels zijn in staat om schade te veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen. Bestrijding in de openbare ruimte. De verwachting is dat de bestrijding een zaak van lange adem is. De plant bedreigt ook bermen, waterkant en dijken. Deze organisatie heeft de uitrusting om de bestrijding op te pakken.


Deze oplossingen zijn wel ingrijpend en vereisen een grondige aanpak. Ze wordt aangetroffen langs de bermen van wegen, spoorwegen en rivieren, in en langs bossen, op braakliggende terreinen, verlaten spoorwegterreinen enz. De puur mechanische bestrijding , bestaande uit 7x per jaar maaien, op de oevers van waterlopen in het Netebekken leidde na drie jaar eveneens tot een sterke afname maar niet tot het verdwijnen van de soort.


Ik zou dus denken dat ik wel degelijk grondig genoeg te werk ben gegaan. Even terzijde: er waren dagen dat ik amper een paar vierkante meter (en een paar zijn dan ook echt een paar) per dag kon doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts