dinsdag 18 december 2018

Japanse wolmispel

Japanse wolmispel

De vruchtperiode van de japanse wolmispel zal in de serre vaak van maart tot mei lopen , daarvoor dient deze wel matig verwarmd te zijn, zeker de bloesemknoppen in november zijn zeer gevoelig voor lage temperaturen, gaat het kwik beneden 7°C dan vallen de bloesemknoppen af. De groenblijvende boom bloeit met witte geurende bloemen. Is ook bekend onder de naam loquat. Deze plant wordt niet veel hoger dan tot meter. Snoeien doet u het beste in de late zomer.


Japanse wolmispel

Mits een goede standplaats en beschutting kan de plant in het vroege voorjaar bloeien en enkele maanden later eetbare vruchten geven. De japanse mispel halfstam is wintergroen waardoor u ook in de koude maanden van deze boom kunt genieten. De stam van de boom is gegroefd en bruin van kleur. De bladeren zijn langwerpig en groen gekleurd. Planten in de volle grond kan ook zonder problemen.


De plant staat in het Spaans bekend als nisperero del Japón en de vrucht als nispero japonés. In Turkije worden ze “Yeni Dünya”, wat “Nieuwe Wereld” betekent, of Maltese pruimen genoemd. De bloei zal hier in het najaar vallen en bestaat uit een roodbruin behaarde pluim met witte bloempjes.


De Loquat vormt een groenblijvende boompje van 4(-8) meter hoog met grote ovale groene bladeren, bij het uitlopen grijsachtig behaard. Deze ovale tot ronde vruchten hebben een fris zoete smaak. In ons klimaat vormen zich alleen onder glas bloemen en vruchten. Japanse wolmispel of loquat.


Tegenwoordig wordt de Loquat wereldwijd in de subtropen en tropisch gebergte gekweekt. Vele cultuurvormen ‘ Variegata ’ heeft wit bonte bladeren. Eriobotrya, het Griekse erion: betekent wol, botrys: is de bloementros, een Griekse naam voor een wollige bloemknop Duits Wolltraube, onze wolmispel. Eriobotrya japonica vormt een ronde kroon met een korte stam van lancetvormige bladeren, glanzend en viltig behaard.


Grootste assortiment fruitbomen. Fruitbomen van Betuwse kwaliteit. Oude en nieuwe fruitrassen. Public domain - No machine-readable author provided. Zaailingen van de japanse mispel te koop.


Zondag ben ik naar de markt in Brussel geweest aan het zuid-station en er lagen vruchten van nèfle. La Palma geweest en daar lagen deze pitten voor het rapen op straat. Het is een groenblijvende, 5-m hoge boom met een ronde kroon en een korte stam. Jonge takken zijn wollig behaard.


Japanse wolmispel

Voor bloei en vruchtvorming moet Eriobotrya. Door zijn redelijke winterhardheid veel aangeplant rondom de Middellandse zee en ook in Nederland krijgt hij steeds meer bekendheid. De ingemaakte oranje vruchten worden gegeten bij desserts in de Chinese keuken. Flores in Terra is een kwekerij en groothandel, die uitsluitend levert aan handel en tuincentra.


Het accent ligt op exoten, mediterrane planten en kuipplanten. En daar zorgen wij graag voor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts