dinsdag 4 maart 2014

Calathea snoeien

Calathea snoeien

Calathea onderhouden Verkleurde bladeren. Je kan dit blad gemakkelijk wegknippen. Krullend of verdroogd blad kan duiden op een te droge standplaats of te weinig water. Een lage luchtvochtigheid leidt tot een minder vitale plant en tast ook zijn sieraarde aan. Het meest voorkomende is een ietwat geveerd patroon.


Zo hebben de wortels altijd genoeg ruimte om te groeien. Er is niet noodzakelijkerwijs speciale potgrond nodig, zolang het mengsel maar goed doorlatend en vrij voedselrijk is. De planten groeien het beste als de grond dan ook nog eens licht zuur is. Standaard potgrond voor kamerplanten is voor de meeste calathea ’s goed genoeg.


Droge kluit of droge lucht: dat kan snel bruine bladranden veroorzaken. Oude bladeren gaan er ook wat minder mooi uitzien. Snoei het blad dan dicht bij de grond weg met een schone snoeischaar.


Calathea snoeien

Sinds enkele maanden gaan de bladeren echter steeds sneller slap hangen. Meer water geven zorgt ervoor dat de bladeren meer rechtop gaan staan, maar dit helpt steeds minder. Mooi om als solitair toe te passen in een aangepaste pot. Meyer aan de plant gegeven en stamt af van het Griekse woord Kalathos, wat mand of korf betekent.


De calathea is hiervan de meest voorkomende kamerplant en momenteel volop verkrijgbaar. Feitelijk werd hij pas eind jaren ’als kamerplant ontdekt in het Zuid-Amerikaanse oerwoud. Daardoor kwam hij in het jaren ’interieur nog niet voor.


Dan is het tijd om hem te snoeien. Word je calathea te groot? Ze zijn versierd met patronen en bladtekeningen en ritselen bij beweging. Wij geven je verzorgingstips én laten je zien hoe je deze plant kunt vermeerderen door te scheuren. We don’t have a Rainforest in our livingroom.


Kijk op de verpakking welke dosering je nodig hebt en ga daar niet overheen. Te veel voeding werkt bij planten helaas averechts. Wel kan je eventuele lelijke bladen dicht bij de grond wegknippen. Oude en lelijke bladeren zijn over het algemeen makkelijk weg te knippen en je kan ze ook dicht bij de grond weghalen. Het is niet noodzakelijk maar het behoudt wel de sierwaarde en er wordt minder energie verspild aan lelijk blad.


Calathea snoeien

Hij staat niet in de volle zon. We hebben de plant als eens overgezet naar een nieuwe, grotere pot maar niets helpt. Snoeien in de winter is niet aan te raden, omdat de kamerplant dan in 'rust' is. Het snoeien van kamerplanten kan gedurende de lente, zomer en herfst. Wij adviseren onze kamerplanten Encyclopedie te raadplegen om per plantensoort te bekijken in welke periode je deze het beste kan snoeien.


Zoek je een kamerplant die goed gedijt op plaatsen waar andere dat niet doen? Deze sterke kamerplant zorgt voor mooie natuurlijke kleuren op plaatsen waar andere planten dat niet doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts