dinsdag 23 december 2014

Aardvlooien bestrijden

Zodra ze je zien aankomen springen ze weg. Een aardvlo kan grote sprongen maken en veel soorten hebben een glanzende staalblauwe kleur of zijn zwart met gele strepen. Wat kun je doen tegen aardvlooien ? Je kunt preventief tewerk gaan door het jonge, opkomend gewas steeds licht vochtig te houden (broezen).


Meer humus in je grond helpt dus ook of een mulchlaagje aanbrengen tussen de groenterijen leggen is ook handig. Er zijn verschillende soorten, die allen verschillende waardplanten hebben.

De ene soort knaagt graag aan kool, de andere aan bieten. De kleur en grootte kunnen verschillen per soort. Wat ze wel allemaal kunnen, is springen.


Als je bladeren aanraakt waarop aardvlooien zitten, zie je ze alle kanten opspringen. Een vlooienplaag bestrijden wordt in dat geval alleen maar lastiger. Voordelen van een professionele bestrijding. Het bestrijden van grasvlooien is een complex probleem.


Omdat de vlooien zo klein zijn is het moeilijk om te bepalen waar ze precies zitten, het is daarom bijna onmogelijk om alle vlooien te bestrijden.

Gelukkig is aardvlooien bestrijden heel makkelijk met onze bestrijdingsmiddelen. Van de aardvlo bestaan er overigens tientallen soorten. Aardvlooien vangen met de blote hand is vrijwel onmogelijk. Radijs gecombineerd met tuinkers houdt de aardvlo weg. Plant afrikaantjes bij komkommer en rode bieten.


Doe koolkragen om of steek stukjes rabarber om koolplanten. Er zijn meerdere geslachten binnen de familie bladhaantjes die echter wel als aparte groep worden gezien. Zandvlooienbeten behandelen. Je kunt ze vaak heel effectief bestrijden door niet bij de planten maar in een ring om een groep planten heen of zelfs op het pad (dun) te strooien. Het plaatsen van biervallen kan natuurlijk ook maar heeft als nadeel dat ook veel nuttige roofinsecten (loopkevers bijvoorbeeld) gevangen worden.


Bladluis kan je bestrijden door met een krachtige waterstraal te spuiten of spuit met een kruidenoplossing, bijvoorbeeld brandnetelgier. Ook kan je kilo rabarberblad een half uur in liter water koken en vermengen met gram zachte zeep. Let hierbij op dat gericht te doen want zeep doodt ook nuttige insecten.


De nieuwe generatie Spruzit-R is te gebruiken voor lastig te bestrijden plagen als spint, trips en wol-, blad-, en schildluis. De nieuwe samenstelling op basis van koolzaadolie pakt ook de eitjes van deze plagen aan, omdat er een dun laagje over het eitje heen wordt geleg waardoor er geen zuurstof meer bij het eitje kan. Het insect is vooral aanwezig op droge- korstige gronden waar met name koolplanten aangetast worden.


Hier meer over kakkerlakken, spinnen, springstaarten, pissebedden en ander kruipend ongedierte.

Kan iemand mij hiermee helpen? Het wordt een echte plaag en ik wordt er gek van. Bedvlooien zijn bijzonder vervelend om last van te hebben. Wanneer vlooien zich in uw bed genesteld hebben is de kans groot dat ze zich ook al verder in en rondom uw huis bevinden. Het is dan ook belangrijk om zo goed en snel mogelijk vlooien in uw bed te kunnen herkennen, zodat u zo snel mogelijk tot actie kunt overgaan.


Wij adviseren voor de bestrijding van vlooien een vlooienmiddel dat zo breed mogelijk werkt. Vlooien kun je het beste bestrijden door zoveel mogelijk stadia in de vlooiencyclus aan te pakken. Zo is selamectine een breed werkend en veilig vlooienmiddel.


Het vlooienmiddel met als werkzame stof imadocloprid (en moxidectine) is hierna het meest. Bestrijden door behandeling van de grond met bijvoorbeeld temefos voor het zaaien of planten. Daarmee kunnen ze hun geliefkoosde kruisbloemigen opsporen. Door andere geuren tussen de betrokken planten in te brengen verjaag je de aardvlooien niet, maar ze worden er wel door misleid. Een aftreksel van geplette look is voor dit doel en ideaal middel.


Er zijn een aantal mogelijkheden om dit ongedierte te bestrijden. In de handel is gif te krijgen waarmee ze verdelgd kunnen worden. Een andere optie is om een natuurlijke vijand van de bladluis aan het werk te zetten, zoals het lieveheersbeestje.


Wat ook goed werkt is het aloude huismiddeltje zeepwater-spiritus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts