maandag 8 december 2014

Spitsmuizen plaag

Spitsmuizen zijn geen knaagdieren. Ze behoren tot de orde van de insecteneters (Insectivora), waartoe in Nederland ook de mol en de egel behoren. Kenmerkend voor spitsmuizen is de tot een slurfje verlengde snuit, die gewoonlijk spits toeloopt.


Spitsmuizen plaag

Cement om spitsmuizen te bestrijden. Dat niet alle huiseigenaren en bewoners bij stank in de woning aan spitsmuizen denken blijkt uit dit praktijkverhaal van een ongediertebestrijder. De huismuis (Mus musculus L.), ook wel gewone of grijze (grauwe) muis genoem vindt men meestal binnen gebouwen.


Dit ondanks dat ze wel grote overeenkomsten vertonen met de diverse muizen. In Nederland komen de volgende soorten voor: de waterspitsmuis, bosspitsmuis, veldspitsmuis en de dwergspitsmuis. De meest voorkomende soort is echter de huisspitsmuis.


Ze leven graag op plekken waar mensen zijn geweest, waardoor de kans is groot is dat – mócht je een muis in huis hebben gezien – het om een spitsmuis gaat. Ze geven de voorkeur aan een leefomgeving met een ruige vegetatie waar voor hen veel prooidieren en schuilplaatsen te vinden zijn. In strenge winters kunnen spitsmuizen ook wel binnenshuis aangetroffen worden. Ze planten zich voort in de periode maart tot oktober. Na een draagtijd van tot dagen worden er tot jongen geboren.


Ze werpen gemiddeld tot keer per jaar. Ze kunnen goed zwemmen en kunnen een tjilpend of fluitend communicerend geluid maken. In verhouding met hun grote lichaamsoppervlakte verbranden zij opgenomen voedsel zeer snel en moeten ze vrijwel voortdurend eten om in leven te blijven. De dieren zijn meestal schuw en komen enkel uit hun.


Het bestrijden van spitsmuizen is ook niet toegestaan. Wat mag u wel doen om het binnendringen van spitsmuizen in een woning te voorkomen? Loop langs de binnen- en buitenzijde van uw woning en kijk of er naden, kieren zijn, waardoor de spitsmuizen naar binnen kunnen komen. Deze gaten moet u dicht maken met cement, purschuim of staalwol. Hoe zien spitsmuizen eruit?


De diertjes vertonen uiterlijk grote overeenkomsten met andere muizen, maar onderscheiden zich duidelijk door de vorm van de kop en hun eetgedrag. De schedel is smal en spits (bijna kegelvormig) toelopend zonder jukbeenderen. De snuit steekt ver voor de sikkelvormige snijtanden uit en is spits toelopend en slurfvormig. Alle spitsmuissoorten komen wel eens in huis voor maar de huisspitsmuis relatief vaker dan de andere soorten.


Spitsmuizen plaag

Hoe wij te werk gaan bij spitsmuizen bestrijding. Als we voor u spitsmuizen bestrijden, dan gaan we hierbij snel en nauwkeurig te werk. Samen met u inventariseren we het probleem, en maken dan een plan waarin we neerzetten hoe we ervoor kunnen zorgen dat de spitsmuizen uw bedrijf of huis niet langer onveilig maken. Deze muis is namelijk een vleeseter. Omdat de muis beschikt over een muskusklier (en dat ruik je!), lust de kat hem niet.


Ga als volgt te werk om spitsmuizen te bestrijden: Dicht alle luchtgaten in de spouwmuur met opgerold kippengaas. Muizen komen in veel Nederlandse huishoudens en bedrijven voor en kunnen daarom een ware plaag vormen. Ze kunnen spullen kapot knagen en geluids- en stankoverlast veroorzaken. Op deze website vind u tips en advies en kunt u gratis en vrijblijvend in contact komen met een lokale bestrijder.


Volwassen spitsmuizen variëren in grootte van tot cm. De vacht van de spitsmuis is sterk glanzend. Voor het geval van een extreme plaag van overlast door muizen zijn er professionele bedrijven voor muizenverdelging.


Vaak geldt dat u zelf al heel veel kunt doen voor het uitroeien van dit ongedierte. Allereerst moet u door hebben dat er sprake is van de aanwezigheid van een muis, want ze opereren vaak in de luwte. Het zou ook kunnen dat het spitsmuizen zijn. Die eten van nature plantaardig materiaal zoals de worteltjes van plantjes. Die zul je nooit aan het gif krijgen.


Die zou je dan weer met klemmetjes moeten proberen te vangen. Daarnaast hebben ze niet de kraalogen die huis – en bosmuizen hebben. De ogen van de spitsmuis zijn erg klein waardoor het zicht ook veel minder is. Dit wordt echter gecompenseerd door het uiterst goed ontwikkelde hoor – en reukvermogen. Geur spitsmuizen , zo herkent u het.


Heeft u overlast van spitsmuizen dan is dat absoluut te ruiken. De geur die spitsmuizen verspreiden, is onaangenaam. De muskusklieren van de muizen zijn hier verantwoordelijk voor.


De muskusgeur wordt omschreven als een nogal penetrante, kruidige, geur. Als muizen echt een plaag worden, neem dan contact op met je gemeente - in grotere gemeenten bestaat vaak een aparte dienst Plaagdierbeheersing - of plaagdierbestrijdingsbedrijf. Als het om een paar muizen gaat, kun je kiezen voor dodelijke muizenvallen of vallen die de knaagdieren in leven laten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts