woensdag 5 oktober 2016

Trachycarpus fortunei zaden

Bestel je tuinzaden bij De Bolster. Snel leverbaar uit eigen voorraad! Duurzame tuinproducten, zoals moestuinbakken, tuingereedschap, kweekspullen enz. Alle soorten zaden online. Eigenlijk is dit de meest winterharde palm, geschikt om zonder enige bescherming in volle grond te zetten in Noordwest-Europa.


Niet verwonderlijk als je de plaats van oorsprong kent: de hoger gelegen gebieden aan de Himalaya.

Sneeuw in de winter op de bladeren is er normaal. Bij fortunei 's zaai ik meestal in een bloembak met zaai -en stekgrond erin, de zaden erin (ongeveer even diep als ze hoog zijn), vochtig maken en dan een plastic folie over de bak zodat alles goed vochtig blijft. Trachycarpus fortunei moet je zaaien bij een temperatuur van ongeveer 20°C, grond lichtvochtig houden. Nadat u het zaad hebt laten weken, onderzoekt u welke temperatuur het geschiktst is voor de kieming van uw zaden. Het heeft geen zin Trachycarpus - zaden in een verwarmde kweekbak te laten kiemen, en het heeft ook geen zin om Butia in een raamkozijn uit te laten komen!


Het beste medium om zaden in te laten ontkiemen is een steriel medium. Deze heeft het liever wat koeler, een graad of twintig. Is niet nodig voor het kiemen.


Week de zaden of meerdere dagen.

Ververs om het dag het water. Ook deze palm is geen echte koukleum, want hij kan tot ongeveer NB groeien. Ook de vorstbestendigheid is dan nog niet optimaal. Tussenruimte tussen de zaden ongeveer - cm. Soorten zoals Phoenix, Chamaerops, Washingtonia en Trachycarpus moeten niet eerst in water weken, ze kunnen evengoed direct gezaaid worden, zonder eerst in water gezet te worden.


Wanneer bloeit een trachycarpus fortunei ? Vanaf Maart tot Juli zal de fortunei beginnen te bloeien. Hij laat dan gele trossen uit zijn kern komen bovenaan, die er uniek uitzien. Die trossen zitten vol met zaadjes. De zaadjes kunnen geoogst worden rond het begin van de bloeiperiode.


Vrouwelijke exemplaren van de fortunei krijgen in de zomer bloemen en blauw gekleurde zaden. Voor een snellere kieming de zaden tussen schuurpapier wrijven of met een vijltje opruwen en vervolgens enkele uren in warm water weken. Zaai in luchtige zaaigron zaden afdekken met een laagje gron die 3x de dikte van het zaad bedraagt. Hij heeft zijn oorsprong in de Himalaya (China) waar sneeuw niet ongewoon is. Hij kan dus bij ons in de volle grond gezet worden.


Hierdoor kan de palm geen water meer opnemen, terwijl de verdamping via de bladeren gewoon door blijft gaan. Deze winterharde palm kan zowel in pot als in de volle grond geplant worden. De trachycarpus fortunei staat bovenaan mijn verlanglijstje van exotische plantsoorten.


Dit is een hele uitdaging!

Als je nog zaden overhebt zou ik heel blij zijn als je er wat op zou kunnen sturen. Ik heb echter niets om te ruilen. Als je de folie er goed overspant, hoef je normaal niet opnieuw water te geven. Als je nog niets ziet, hoef je waarschijnlijk nog een beetje geduld te hebben. De zaden kiemen doorgaans na tot maanden.


Het zijn tevens langzaamgroeiende palmen. Trachycarpus zaden Exotentuin heeft een eigen kweekprogramma opgezet voor de kweek van verse Trachycarpus Fortunei zaden. Verse zaden trachycarpus , fortunei is een winterharde soort tot -graden.


Zaadjes voor euro exclusief verzenden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts