vrijdag 18 augustus 2017

Gras zaaien of zoden

Gras leggen of zaaien laat je doen door iemand met ervaring maak snel contact. Groot aanbod tuinartikelen online! Dit zorgt voor een snelle groei. Geef een maand later een langdurige gazonmest. Bij goed weer kan het gras al na vier tot vijf weken worden gemaaid.


Lees hier meer tips bij het bemesten van je gazon.

Naast gras zaaien of graszoden leggen kun je ook de voor- en nadelen afwegen voor kunstgras grastapijt. Zaaien van ons tuingras vraagt méér geduld. Bij het zaaien van gazon, ontstaat er al vlug een ongelijkmatige verdeling van het gras , hetgeen uiteraard veel minder esthetisch is. Een gazon is aan te leggen op tal van verschillende manieren.


Een voorbeeld is natuurlijk om het gras te zaaien , maar een andere veelgebruikte manier zijn graszoden. In de eerste weken mag u er namelijk niet op lopen. Het zaaien van gras stelt uw geduld wat meer op de proef.


En het opkomende onkruid kan pas later – wanneer het gras sterk genoeg is – verwijderd worden.

Daar staat tegenover dat graszaad voordeliger is in aanschaf. Wordt het speel- of siergazon? Zaad is veel goedkoper dan graszoden en neemt minder ruimte in. Er zijn verschillende zaadmengsels verkrijgbaar die geschikt zijn voor de omstandigheden en het gebruik.


Voordelen van gras zaaien. Gras zaaien is ook veel lichter werk dan graszoden leggen. De prijs van gras zaaien , is voordelig ten opzichte van graszoden leggen. Afhankelijk van de werkzaamheden en de grootte van uw perceel is de richtprijs tussen de €en €per m². Helaas zitten er ook nadelen aan zaaien.


Bij gras inzaaien, duurt het langer voordat u gebruik kunt maken, van uw nieuwe gazon. Met graszoden heb je meteen resultaat: voor het oog heb je snel een mooi groen gazon. Graszoden kunnen bijna het hele jaar door gelegd worden als de grond vochtig is, maar niet stoffig, bevroren of modderig. Als je jouw gras zelf zaait , duurt het uiteraard wat langer alvorens je resultaat hebt dan bij grasmatten. Het gras moet kiemen en groeien.


In het begin zal het gras ook dunner staan. De voorbereiding van de grond voor grasmatten of zaaien zijn quasi dezelfde. Echter vergt gezaaid gras een iets intensievere zorg na het zaaien.

Er zijn twee perioden in het jaar waarop je het best het gras kunt inzaaien: het voorjaar en de nazomer. Zorg dat je een gazon zaaien gaat op een dag met weinig win zodat er zo min mogelijk graszaad in de border belandt. Zaad is makkelijk te bewaren, zoden moeten zo snel mogelijk na ontvangst worden gelegd. U moet een grasmat liefst in voor- of najaar inzaaien en u heeft de keus uit allerlei grasmengsels. Zoden kunnen het hele jaar door worden geleg behalve als het vriest, maar de keuze in grasmengsels is kleiner.


Dit bevordert het ontkiemen van het zaad. Daarna het graszaad licht aandrukken. En hoe leg je zelf je gazon aan? Je hebt van dit artikel gelezen. Zaai je gras of rol je zoden uit?


Dit artikel is exclusief voor abonnees. Graszaad kost vanaf € per mtegen vanaf € voor graszoden. Het duurt ongeveer weken voordat er een groene waas zichtbaar is. Zowel bij graszaad als bij zoden tegenwoordig kunt kiezen tussen speelgazon en siergazon.


Belangrijk is dat u vóór de aanleg van een nieuw gazon de grond eerst loswerkt en dan egaliseert. Speelgazon is veel sterker en aan te raden als u kinderen heeft of als het gras intensief wordt gebruikt. Vergeet niet dat je zeer veel water moet geven aan grasmatten (en als je geen regenwater hebt dat dat toch wel relatief duur is) en onkruid komt er sowieso in (en dat duurt geen jaren), idem voor mogelijke mosvorming. Probeer niet onnodig op het gras te lopen totdat de zoden goed geworteld zijn. Dit controleer je door voorzichtig een graszode op te tillen, als dit niet meer lukt dan zit hij vast.


Een andere methode is gras inzaaien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts