woensdag 16 augustus 2017

Nachtschone plant

Online, open-access, multidisciplinary journal from Nature Research. Subjects include biofuels, plant genetics, ecology and evolution. Hét online tuincentrum met meer dan 10. Ruime keuze planten op beslist.


Vergelijk hier aanbiedingen.

Nog een vaste plant die niet betrouwbaar winterhard is en prima als éénjarige kan worden gezaaid. Planten zie onze aanbiedingen! Ik ken ook wel mensen die de wortelstokken vorstvrij overwinteren, dat gaat heel goed (maar omdat ze zo gemakkelijk te zaaien is en snel kiemt en groeit kies ik er eigenlijk altijd voor om haar als éénjarige te zaaien). Grote trompetvormige bloemen in geel, roze, wit, rode en lila kleur die pas open gaan als de avond valt. Hier wordt deze nachtschone als éénjarige gekweekt.


In de winter moeten de knollen in turfmolm, koel en droog bewaard worden en in mei weer geplant worden in de tuin. Wij willen hier een beschrijving geven, maar de site die u nu bekijkt staat dit niet toe. Deze zaailingen komen nog tot bloei in de komende zomer.

Als de zaden niet geoogst worden komen deze vanzelf op als er een milde winter is geweest. In warme gebieden kan de plant als onkruid gezien worden als de zaden niet weggenomen worden: Alle zaden kiemen. De plant is giftig bij inname. Nachtschone is de toepasselijke Nederlandse naam voor deze knolvormende plant.


De bloemen openen zich slechts in de avonduren. Op bewolkte dagen zijn ze evenwel de hele dag te bewonderen. Op één plant kunnen verschillende bloemkleuren voorkomen. Bijzonder aan de nachtschone is dat deze plant juist de nachtvlinders voorziet van voeding.


De diepe kelk van de bloem zorgt ervoor dat insecten zonder een lange roltong niet bij de nectar kunnen. Deze schitterende tuinplant, ook bekend als de Mirabilis Jalapa of de Wonderbloem, is een heerlijk geurende, veelkleurige en bijzondere tuinplant. Matig tot niet winterharde knol.


Korte periodes van droogte verdraagt ze prima. Natte periodes daarentegen niet. Deze Nyctaginaceae heeft een maximale hoogt van ongeveer centimeter. Van nature groeit de plant in Peru.


Onze jaarlijkse kerstdemonstratie op december.

Ben Clevers, erkend bloemsierkunstenaar, internationaal meesterbinder en bloemarrangeur maakt voor ons in uur 10. Op het eerste gezicht lijkt Mirabilis Jalapa op een Petunia. Maar niets is minder waar. Wat dit plantje echt uniek maakt is het feit dat ze bloeit in verschillende kleuren op dezelfde plant.


Sterker nog, sommige bloemen kunnen ook nog meerkleurig zijn. Mirabilis in Latin means wonderful and Jalapa (or Xalapa) is the state capital of Veracruz in México. Een bijzondere eigenschap is dat de bloemen van dezelfde plant verschillende kleuren kunnen hebben.


Opmerkelijk is ook dat de kleur soms verandert naarmate de plant ouder wordt. Mirabilis jalapa was cultivated by the Aztecs for medicinal and ornamental. De wortels en zaden zijn giftig.


Of dit ook voor katten geldt is mij onbekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts