maandag 21 augustus 2017

De mortelen

Want bij vererving moest iedere erfgenaam van elke grondsoort iets krijgen. Vervolgens werden de eigendomsgrenzen met houtwallen gemarkeerd. Zo ontstond in de loop der tijd een steeds fijnmaziger patroon van ‘coulissen’. Intiemer kan een landschap niet zijn. Het is tijd om je bomen te (laten) snoeien zodat ze klaar zijn voor dat het voorjaar weer begint, daarvoor hebben wij ons enthousiaste team van Groencentrum de Mortelen sinds deze maand met Nicky Verberne uitgebreid.


De Mortelen zijn gelegen in de gemeenten Oirschot, Best en Boxtel. DE MORTELEN Boomkikker De boomkikker is na decennia van afwezigheid met succes geherintroduceerd. Op zwoele nachten in mei en juni zijn de koren van kwakende mannetjes tot op wel km afstand te horen.


Zijn biotoop bestaat uit ondiepe poelen, omringd door (braam)struweel. Brede orchis Door de bemesting van weiland te staken ontstaat bloemrijk. Ook kom je door enkele buurtschappen en door het oude Oirschot.


Het gebied is ouderwets kleinschalig. Wandelen in de Mortelen , het Groene Woud. Kleine weides met koeien, slootjes en bossen. Een bijzonder landschap dat je bijna nergens anders meer terugvindt. De Groene Poort in Boxtel is een ideaal vertrekpunt voor een ontdekkingstocht in dit natuurgebied.


De naam ‘ mortelen ’ duidt op weke, zachte grond. Goede smaak en genieten is onze passie, al meer dan 1jaar. Wij zijn van mening dat het dagelijks eten een dagelijks genot moet zijn - wat de gelegenheid of. Na een flinke wandeling of fietstocht door natuurgebied de Mortelen wil de inwendige mens natuurlijk ook wat. Gelukkig ligt natuurgebied de Mortelen midden tussen verscheidene typische Brabantse kerkdorpen, die voor een groot deel zo van een oude ansichtkaart lijken te zijn geplukt.


De mortelen

Bossen op leem zijn betrekkelijk zeldzaam. Nederland kent hoofdzakelijk zandgronden. Leemgrond is populair onder boeren, want het is zeer vruchtbaar en dus geschikt voor landbouw. Van de hoge akkers, in gebruik bij de boeren van Vrilkhoven en Liempde, via natuurgebied Kuppenbunders naar het gebied ten oosten van de Awaar de edelherten grazen.


Bij Oirschot ligt een unieke wandelknooppuntennetwerk, waar de paden zijn verbonden door knooppunten. De liggers vormen gezamenlijk het dak van de nieuwe brug die natuurgebieden met elkaar gaat verbinden. De werkzaamheden zijn live te volgen via een webcam. Brabants Landschap beheert een groot deel van dit gebied.


De mortelen

Plaatselijk werd in dit gebied vroeger leem – ‘mortel’ – gewonnen. Vanaf de hoger gelegen akkerdorpen Oirschot, Hedel, Notel en Snepseind doken de kolonisten de nog maagdelijke Mortelen in, een moerasgebied met hier en daar dekzandkopjes. Bij vererving werd elk der erflaters een deel van elke grondsoort nagelaten.


Tussen Oirschot, Boxtel en Liempde ligt het natuurgebied de Mortelen. Door de grote variatie in bodemopbouw, waterhuishouding, landschap en het gevoerde beheer komen in de Mortelen veel verschillende soorten planten en dieren voor. De plantengroei in het voorjaar valt bijzonder op door onder meer de bosanemoon en speenkruid. Broedvogels Mortelen Heerenbeek en Velde. Adobe Acrobat document 37.


De website probeert alle woordenlijsten op het internet, groot en. De weg is hiervoor enkele maanden geleden aangepast. Automobilisten mogen op dit gedeelte van de weg nu nog maar kilometer per uur rijden en worden daar ook aan gehouden door drie venijnige drempels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts