donderdag 31 augustus 2017

Ceropegia sandersonii stekken

Een kwestie van een stuk stengel met minimaal twee knopen, drogen, in de grond zetten en wat warmte geven. Omdat de planten snel groeien zijn stekken over het algemeen niet duur als ze worden aangeboden. Met voldoende licht kan de plant namelijk het hele jaar doorbloeien. Vormt slingerende stengels, bloemen hebben een aparte lichtgroene tijgerprint en geuren naar limoen.


Verlangt zon, warmte en matig begieten. Kan zonder problemen op de vensterbank boven de verwarming staan in de volle zon. Meer plantjes zijn altijd welkom!


En dat kan je ook super makkelijk zelf doen. In deze video laat ik twee verschillende manieren zien waarop je dat kan doen! Je vindt hem in het steppe- en regenwoudgebied van Zuid-Afrika, in India, West-China, de Canarische eilanden, Madagascar en omliggende eilanden. Kenmerken en verzorging Het is een vetplantachtige hangplant. Het lantaarnplantje – ceropegia woodii – is een echte charmeur.


Om de zoveel centimeter groeien er kleine hartvormige blaadjes aan een fijne stengel die meters lang kan worden. De verleiding is dan ook moeilijk te weerstaan om dit plantje met zoveel mogelijk mensen te delen. Afgelopen zomer heb ik geprobeerd om zo ongeveer al mijn planten te stekken (wat mijn verzameling planten nogal uit de hand deed lopen), dus ook dit plantje moest er aan geloven.


Dit is echter een complete wildgroei geworden, omdat ik niet weet hoe hij gesnoeid mag worden en hoe hij te stekken is. Kan iemand mij daar bij helpen? Ik heb hem al eens geprobeerd te stekken met stekpoeder en gewoon in de grond maar er komen geen wortels aan. De bloemen lijken sprekend op een parachute en is afkomstig uit Afrika. Het stekken gaat het beste als je een aantal strengen afknipt en deze met de uiteinden in een laagje water zet.


Ceropegia sandersonii stekken

Dan is het een kwestie van geduld hebben tot zich worteltjes vormen. Ceropegia is inheems in Zuid-Afrika, Swaziland en Zimbabwe. Dit kan wel enkele weken in beslag nemen. Wanneer er voldoende wortels gevormd zijn, zet ik het plantje voorzichtig in de grond.


Geef haar echter wel regelmatig water voor de beste groei. Slechts keer in de week is voldoende. De potgrond mag licht vochtig blijven. Die van het lantaarnplantje zijn heel klein. Binnen het geslacht kunnen we twee hoofdgroepen onderscheiden: soorten met vlezige, opgaande, vaak bladloze stengels en de soorten met hangende, draaddunne stengels, waarbij op de geledingen paarsgewijs tegenovergestelde blaadjes zitten.


De plant vormt lange zeer dunne stengels van 1m lang met kleine zilvergrijs getekende, groene hartvormige blaadjes. Onderkant van de blaadjes zijn paars. Bloeit met lantaarnvormige paarsroze bloempjes. John Sanderson , Schotse journalist, handelaar en plantenverzamelaar die in Natal verzameld) Succulente plant met aparte kronkelende stengels met een paar dikke bladeren.


Qua water is hij niet de moeilijkste, maar zorg ervoor dat je minsten 1x per week even kijkt of zijn grond nog vochtig is of juist droog. Is dit laatste het geval dan mag hij weer een kleine scheut. Hans vertelde ons alles over deze excentrieke, trendy plant en de uitdaging om dit plantje meer bekendheid te geven.


Hoogendoorn stephanotis bv. Al meer dan jaar toonaangevend in het kweken van Stephanotis. De Stephanotis wordt ook wel bruidsbloem genoem omdat hij vaak wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts