woensdag 17 februari 2016

Vijgenboom snoeien youtube

Je kunt een vijg of vijgenboom op verschillende manieren snoeien. De vijg is makkelijk te planten. Een vijgenboom is ook eenvoudig te onderhouden.


Door de keuze van de juiste standplaats voor je vijgenboom en een ras dat geschikt is voor ons klimaat, kan een vijg een flinke en lekkere oogst leveren. Je kunt ze gewoon in de volle grond planten en behalve wat snoeien heb je er weinig. Wil je een vijgenboom snoeien ?

Eerst moet je bepalen wat voor vorm van vijgenboom je wilt hebben. Daar moet je de snoeiwijze op aanpassen. Als je dus een hoofstam heb moet je daar van uitgaan. Let bij het snoeien wel op dat je handschoenen draagt en geen sap op je huid krijgt, want het sap is irriterend en kan allergische reacties veroorzaken.


Dit is een belangrijk onderdeel van het trainend snoeien. Door zo veel van de vijgenboom weg te snoeien , dwing je hem om zich te richten op het ontwikkelen van sterke wortels. Het wordt aangeraden de vijg te snoeien in het voorjaar, omdat de sapproductie dan op een laag pitje staat, zodat de boom niet kan doodbloeden.


Het is van belang deze bomen te snoeien hierdoor krijgt u een mooie boom. Snoeien van een vijgenboom Net als bij alle andere vruchtbomen zijn er drie vormen van snoeien : plantsnoei, vormsnoei en vruchtsnoei.

Daarnaast is er ook nog de wortelsnoei. De eerste twee vormen zijn om een model in de plant te krijgen. Deze periode loopt in ons klimaat van november tot februari. Het sap van vijgen kan irriteren op de huid dus pas hiervoor op. Ook in de zomer kun je overigens prima snoeien wanneer er takken in de weg zitten.


Dat kan zeker gebeuren want de vijgenboom is een snelle groeier. De snoei van de vijgenboom hangt af van de vorm. Een waaiervorm, bijvoorbeeld tegen een muur, heeft eerst een sterk gestel nodig. Dit bereik je door elk jaar in februari alle gesteltakken met de helft in te korten, totdat de hele muur bedekt is.


En omdat er zoveel keus is, is het lastig om uit te leggen hoe je kunt snoeien. Gelukkig is een vijg zo groeikrachtig dat als je een verkeerde tak wegknipt er zeker later weer nieuwe takken verschijnen die als vervanger kunnen gaan dienen. Vijgenboom verzorgen en snoeien. Geef de vijg niet te veel meststoffen of water.


Van te natte grond houdt de vijg niet, vooral in de winterperiode kan dat schadelijk zijn. De meeste volwassen planten kunnen ongeveer -°C vorst verdragen, de vruchten kunnen tot -°C aan. De ideale vorm van een olijfboom is een stam waarop je – met wat fantasie – een vogelnest zou kunnen maken. Een olijfboom snoeien doe je aan de hand van onderstaande stappen.


Controleer na de winter de olijf op dood hout en snoei dit vervolgens weg. Na de overwintering in een warme kas zijn olijfbomen gevoelig voor.

Dit komt door het sap van de vijgenboom. Tijdens het snoeien kan uw huid gaan irriteren. De grond moet voor de vijgenboom kalkrijk, voedselarm en goed doorlatend zijn.


Eind november of begin december nadat de bladeren zijn gevallen, kan de vijg gesnoeid worden. Ficus carica ( vijgenboom ) snoeien. Overtollige, dode of kruisende takken kunnen teruggesnoeid worden tot op één knop of twee knoppen (ogen). Of snoei de vijg eind februari of begin maart. Snoei de vijgenboom als dat nodig is.


Als de boom eenmaal volwassen is kun je de boom elke lente snoeien , dus voordat de vijgen beginnen te groeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts