donderdag 14 juli 2016

Afrikaantjes

Afrikaantjes hebben matig voedselrijke grond nodig en veel zon. Op een plek in de halfschaduw kunnen de planten ook goed gedijen. Een vochtige en goed doorlatende grond is optimaal voor de ontwikkeling.


Het uitplanten dient te gebeuren in het vroege voorjaar. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten in allerlei kleuren. Haal regelmatig de uitgebloeide bloemen weg voor een langere bloei.

Ideaal dus voor onder de rozenstruik! In uw moestuin zijn afrikaantjes een goede aanwinst, omdat ze door hun geur schadelijke insecten op afstand houden. Bestel daarom snel online uw afrikaantjes zaden en geniet snel van deze kleurrijke bloem in uw tuin. Idealiter zaai je dus pas wanneer de vorstperiode voorbij is.


Haal daarom op tijd de oude bloemen weg zodat hij goed door kan blijven groeien. Je kunt afrikaantjes makkelijk zelf zaaien. Bladeren en bloemen verspreiden een ongewone geur.


Aftreksels van de afrikaantjes helpen totaal niet tegen nematoden, daar de reactiestof zich enkel voordoet bij levende planten.

Toepassingen: De bloemen van de Tagetes patula worden aangewend voor het aanmaken van attar genda, een gedistilleerd parfum op basis van sandelhout olie. Parfums worden ook gebruikt als insectenwerend middel. Tagetes is een geslacht een- of meerjarige, kruidachtige planten uit de Asterfamilie of Asteraceae.


De natuurlijke habitat van Tagetes is aan de waterkant, moerassen en zelfs onder water. Daarna laat je de grond met rust. In de herfst of pas in het voorjaar spit of ploeg je alles om, en vervolgens kun je er dan planten inzetten.


Sommige rassen afrikaantjes zijn hiervoor beter dan andere. Vraag vooral advies aan de kweker! De worteluitscheidingen van deze nuttige planten verdrijven de schadelijke aaltjes uit de bodem. Bijvoorbeeld nuttig om afrikaantjes bij peterselie te zetten. In de kas schrikken afrikaantjes motluis af.


Van februari tot half maart kun je binnen in bakken voorzaaien. In de vollegrond kun je van half maart tot en met eind mei zaaien. Zaaien gebeurd oppervlakkig met een klein laagje (enkele mm) potgrond erover (grond vochtig houden met bijvoorbeeld een plantenspuit). De oranje en gele bloemen zijn een klassieker die de vijftigers onder ons kennen van de schooltuin, en dan met name de reuzenafrikaantjes, de grote gele bollen. Enkele afrikaantjes soorten hebben een effectieve werking in de moestuin tegen plagen en ziektes.


Kies hiervoor de cultivar waarbij de bloem enkelbladig is, de geur is veel duidelijker bij deze natuurlijkere soorten.

De wortels scheiden een stof af die aaltjes aantrekt en dood. Naast deze planten helpen de goudsbloem, lavendel en bieslook ook op een natuurlijke manier tegen mieren. Je houdt van katten en ook van je tuin. Alleen gebruikt de eerste soms het tweede als een kattenbak. Aan afrikaantjes kunnen aaltjes echter beter niet beginnen, dat overleven ze niet.


Als het ongedierte de wortels van afrikaantjes binnen dringt wordt het gedood door de stof die vrij komt bij het beschadigen van de cellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts