maandag 1 augustus 2016

Knotwilg boom

Bekijk ons assortiment online. Daarna wordt de boom iedere 5-jaar geknot door de nieuw uitgelopen takken weg te nemen. De verdikking aan de basis van de uitlopers vormt de knot waaraan de knotwilg zijn naam dankt. Knotwilgen zijn oer Hollandse bomen.


Tegenwoordig is een knotwilg (Salix Alba) ook een populaire boom in tuinen.

De boom groeit snel, maar door deze boom ieder jaar te snoeien blijft deze redelijk compact. Kortom een mooie karakteristieke en betaalbare boom. Het is geen wintergroene boom. Dit betekend dat hij in de winter kaal is.


De bladeren in lancetvorm van deze boom zijn groen met de onderzijde grijs, en de heeft katjes. Er zijn meerdere soorten knotwilgen. Wanneer de boom niet geknot wordt dan valt hij om en begint hij opnieuw te groeien aan de uiteinden.

U ziet de knotwilg vaak langs de slootkanten van weilanden staan. De wilg kan zowel in het voorjaar als najaar worden geknot. De Salix alba in een snel groeiende knotwilg. Kontwilgen leveren in verschillende vormen en maten, Ten hoven bomen , te Apeldoorn. Een knotwilg planten en onderhouden Het planten van een knotwilg is vrij eenvoudig.


De knotwilg komt veel voor in Nederlan met name in het polderlandschap langs sloten, wegen en bij boerderijen. Maar ook in veel parken en tuinen is het een geliefde boom. Eén van de meest beeldbepalende bomen in het Nederlandse landschap is de knotwilg (Salix alba). Wil je ook zo’n mooie knotwilg in de tuin, dan is dat een kwestie van op de juiste manier snoeien.


Schietwilgen kunnen worden geknot. In een vlak en open landschap is dit soms noodzakelijk om te voorkomen dat de bomen door een najaarsstorm worden geveld. Aan de stam groeien vervolgens waterloten, die wilgentenen worden genoemd. De takken gaan langer uit en een doorgaande top maakt het een echte boom.


De totale hoogte zal dan hoger uitgroeien en de boom word een stuk breder. Bij voldoende ruimte natuurlijk perfect.

U kunt een knotwilg elk jaar terug snoeien maar het is ook gebruikelijk elke twee jaar te. Ook nu hebben ze nog nut: brandhout, geriefhout, zonne- en windscherm en erosiebestrijding, en vooral heel veel ecologisch belang. Omdat knotbomen en hakhout vroeger een economisch belang hadden werden ze veel nauwer opgevolgd: zieke en holle bomen gingen er al gauw uit. Nu is dat het geval niet meer en blijven holle bomen nog een hele tijd staan. In het voorjaar verschijnen er katjes aan de boom en krijgt de Salix Alba weer nieuwe bladeren.


Dit zijn schitterende dikke bomen die geknot zijn. De wilg maakt scheuten en in het tweede jaar knip je hier ongeveer de helft uit. De treurwilg mag je hetzelfde behandelen als een knotwilg. De knotwilg is ook nog gastheer voor ander planten,dit wilgenroosje maakt daar dankbaar gebruik van. En bij de bovenste foto is er een varen in beland.


De levensduur van deze es stobben kunnen veel ouder worden. De twijgen zijn oranjerood tot rood dit maakt de boom inde winter een opvallende verschijning. De bovenzijde van het blad is licht glanzend groen en de onder zijn grijsachtig beide zijde licht behaard.


Watermerkziekte (Brenneria salicis) treedt vooral op in bomen die ouder zijn dan jaar. Bladeren verwelken en takdelen sterven van buiten naar binnen zowel in top als midden van kroon af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts