woensdag 7 november 2018

Hemerocallis kwekerij

Welkom bij een van de grootste Iris en Hemerocallis kwekerijen van Europa. Met deze website willen wij u een kijkje geven op onze kwekerij en u kennis laten maken met ons zeer ruime assortiment Irissen en Hemerocallisen. Dit zijn alle planten van de categorie: A Er zijn er nog veel meer. De Hemerocallis , ofwel daglelie, is een vaste, bloeiende tuinplant die in talloze soorten verkrijgbaar is.


Kwekerij Halsema is een grote Hemerocallis kwekerij op Texel.

Wij hebben jarenlange ervaring in het kweken van deze kleurrijke en bijzondere plant. In ons bedrijf kweken we honderden verschillende cultivars. Wij zijn gespecialiseerd in het kweken van vaste planten, voornamelijk Hemerocallis.


Hemerocallis lilioasphodelus, daglelie met citroengele stervormige, geurende bloemen , nachtbloeiende planten, afkomstig uit Azië en Zuid-Europa, reeds van in de 17de eeuw in Europa in zwang, hoogte ca 80cm, grote smalle, lange bladeren tot 50cm. Als je bij een goede kwekerij in de catalogus de Hemerocallissen opzoektstaat er altijd dip of tet achter een cultivar. Ook de echte verzamelaar weet van zijn planten te vertellen welke dip of tet zijn. Dip is de afkorting voor diploïde en tet staat voor tetraploïde.


Wie op onze kwekerij met een bestellijst toekomt, kunnen we onmogelijk onmiddellijk helpen.

Fax, mail of stuur per post uw bestellijst een weekje eerder door, dan. Hemerocallis is een prima plant voor de border, zowel solitair als gebruikt in een groep. De kleinbloemige soorten Hemerocallis zijn goed toe te passen in een prairietuin. Goede partners van Hemerocallis zijn bijv. Phlox, Delphinium, Geranium, Monarda en hoge siergrassen.


Eerste prijs: waardebon kwekerij Spitsbergen-Willemsen van 1euro Ingezonden door Verstraelen Agnes - Lijsterlaan te Retie Een niet alledaagse en spannende combinatie van Sedum “Matrona”met Persicaria microcephala “Red Dragon”en Hemerocallis “Frans Hals”. We houden ons niet bezig met de waanzinnige wedloop van nieuwe rassen die vooral in de USA plaats vindt in een soms geheel ander klimaat. De vroege daglelie bloeit in juni, de middelvroege in juli en de late in augustus. Ook houden we niet van de opzichtige rassen met onnatuurlijk gevormde bloemen en nog vreemdere kleuren.


De onderstaande soorten en cultivars hebben zich in Nederland al lang bewezen. Kwekerij Spitsbergen-Willemsen is een vasteplantenkwekerij voor hoveniers en gemeenten. Naast alle vasteplanten, die zich reeds bewezen hebben in de tuin, kunt u bij ons ook goede nieuwe tuinplanten vinden.


Het is heel jammer dat ik i. Dit zal in de loop van dit jaar wel veranderen, doch nu nog even. Nadat de grondlegger Jan Abbing een tijdje heeft gewerkt als hovenier – tuinman voor Koning Willem III en daar o. Al snel verhuisde hij de kwekerij naar een stuk grond aan de spoorlijn Utrecht – Arnhem, nabij station Driebergen-Zeist. Dit betekent dat wij de gehele maand juli naast zaterdag ook de vrijdag geopend zijn.

Wees welkom om een kijkje te nemen op onze kwekerij en een wandeling te maken in de showtuin. Ze zijn ook verrassend gemakkelijk in de cultuur en hybridiseren ook gemakkelijk. Elk jaar worden er meer dan duizend nieuwe cultivars geregistreerd.


Hoe in die massa nog een keuze te maken? De schrijvers helpen door alle aspecten van de Hemerocallis te belichten, van historie, cultuur en hybridisatie tot adviezen hoe ze te kweken. Al jong probeerde hij irissen te kruisen, echter zonder resultaat en het kruisen van rozen duurde hem veel te lang. Hij maakte kennis met de Hemerocallis bij een Leuvense kwekerij van aparte planten. Uiteindelijk kon hij in Leiden een hele collectie met soorten daglelies kopen, omdat de eigenaar stopte.


Kwekerij Liefhebbersplanten is al ruim dertig jaar een sfeervolle kwekerij met een prachtige sortiment vaste planten. Het belangrijkste is voor mij de uitstraling van de plant: Het blad en de bloemen inspireren mij en dagen me uit, tot het maken van mooie combinaties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts