maandag 21 maart 2016

Vorst olijfboom

Breng Kleur terug in uw Tuin met de Bloemen, Planten en Zaden van Bakker. Geurende rozen of toch haagrozen? Bescherm olijfboom in een pot tegen de vorst. Staat een olijfboom buiten in een plantenbak, ga dan als volgt te werkt.


Pak de pot in met een aantal lagen noppenfolie.

Dit materiaal werkt isolerend en zorgt er voor dat de vorst niet kan doordringen tot het worstelgestel. Bij extreme vorst kan desgewenst de olijfboom tijdelijk worden ingepakt met vliesdoek. Indien mogelijk de olijfboom op een beschutte en droge plek te plaatsen, bv onder een carport. De grotere bomen (vanaf 20cm. stamomtrek) kunnen -graden Celcius verdragen voor korte tijd. Echter bij kleinere bomen en indien de vorst zich een langere tijd aanhoudt kunnen er het best enkele maatregelen worden getroffen.


Lange periodes van vorst kunnen bijvoorbeeld bladval veroorzaken. Door een relatief klein wortelgestel behoeft de olijfboom op zich nog geen ruimere pot.

In veel gevallen gaat de voorkeur uit naar een mooie bijpassende pot voor een olijfboom. Het verdient dan aanbeveling om voor de verzorging van een olijfboom , een pot te kiezen van enkele centimeters ruimer, waar de olijfboom nog lange tijd in kan blijven. Olijfboom beschermen tegen vorst. Een olijfboom kan prima in het Nederlandse klimaat standhouden. In de winter heeft hij daar soms wel wat hulp bij nodig.


En dan met name als het langdurig koud is. Een enkele nachtvorst is geen enkel probleem voor de olijf. Mediterrane bomen raken steeds meer in zwang. Logisch, de olijfboom of palm biedt een aangename Zuid-Europese sfeer in de tuin. Groenblijvende bomen zijn evenals jonge aanplant en pot- en kuipplanten wel gevoeliger voor vorst.


Daarom zijn er speciale diverse winterbeschermhoezen om uw boom of plant tegen de vorst te beschermen. Planten in kuip die nog makkelijk te verplaatsen zijn, breng je best naar binnen. Bij matige tot strenge vorst en vrieskou heeft een olijfboom zeker bescherming nodig, vooral de stam want die is zeer kwetsbaar. Zakt de temperatuur naar -C.


Veel Nederlandse tuinbezitters hebben een mooie olijfboom in de tuin staan. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw geliefde olijfboom de komende winter overleefd?

Want bij strenge vorst zal de olijfboom het niet lang overleven. Wij geven je gouden tips om je olijfboom de winter door te helpen. Uw olijfboom staat in een pot, bescherm uw olijfboom dan als volgt tegen de vorst : Indien de pot verplaatsbaar is, kunt u deze het beste in een vorstvrije garage of schuur plaatsen.


Plantenbeschermhoezen koop je eenvoudig online bij bol. De olijfboom is dan voldoende beschermd. Door strenge selectie bij de kweek hebben al onze olijfbomen de mooiste vertakkingen tegen de beste prijs. Daarom is het verstandig om de volgende punten goed in de gaten te houden: Na een vorstperiode de olijfboom water geven als de grond is uitgedroogd door de vorst. Als deze olijfboom in een bak of pot staat, is bescherming bij temperaturen van -of lager gewenst.


Hij kan niet goed tegen vorst , en kan daarom het beste als kuipplant gehouden worden. De plant groeit prima in gewone potgron waar af en toe wat kalk bij gegeven wordt. Bij een milde winter met lichte vorst hoeven de olijfbomen niet zo nodig ingepakt te worden. In Spanje vriest het immers ook. Indien wel een langdurige periode aankomt met strenge vorst dan raden wij een vliesdoekhoes aan met eventueel een extra warmtekabel.


Laat echter bij lichte vorst overdag de olijfboom wel de buitenlucht zien. Hoe ver kun je een olijfboom terugsnoeien?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts