maandag 21 maart 2016

Yucca stekken

In dit artikel: Yucca uit zaad kweken De stek nemen Een yuccaplant buiten planten Zorg Bronnen. De yuccaplant is een sterke overblijvende struik. Er zijn in feite diverse soorten yucca , maar hoewel ze variëren in formaat en kleur, zijn ze allemaal in staat om te gedijen in hete, droge klimaten en vragen ze dezelfde verzorging.


Stekken Wanneer je van je oude Yucca een paar nieuwe wilt maken is stekken een mooie manier. Dit kan op verschillende manieren. De eerste is als je een yucca hebt met één palm top.

Deze kun je netjes de stam doormidden zagen, op hoogte die je zelf mooi vindt. De wond hoeft niet perse geseald te worden. Deze eigenwijze stressverlager staat bekend om zijn puntige bladeren en Tex-Mex uitstraling.


Snij de stekken (stukken stam van ongeveer centimeter) schuin af, doop ze in stekpoeder en zet ze in gewone zaai- en stekgrond. Ze wortelen binnen zes weken. Het stekken van de Yucca gaat iets lastiger dan het stekken van een Pannenkoekenplant.


Je hebt er meer benodigdheden én geduld voor nodig. Mooi voor een urban jungle of strakke inrichting.

De Yucca is namelijk niet de allersnelste groeier. Typisch voor de yucca zijn de stevige stammetjes met daarop een explosie van groen-geel-grijs gekleurde, leerachtige bladeren die eindigen in een punt. Mijn yucca plant heeft slappe bladeren, hoe komt dat? Als bladeren gaan hangen is dat een teken van overtollig veel water. Voorkom een laagje water op de bodem en sla twee weken bewatering over.


Hoe moet je yucca ’s stekken ? Als je yucca ’s wilt vermeerderen moet je uitlopers in een (licht) vochtige bodem stekken. Als je de toppen wat lager afsnijdt heb je meteen een mooie nieuwe Yucca op stam van elke stek ! Heb de mijne al keer op die manier kaal gesnoeid en hij wordt telkens weer even mooi en met de stekken maak ik anderen gelukkig zodra die ingeworteld zijn. Batdah, die van mij staat in een veranda op het noorden. Je kunt speciale voeding kopen of de Yucca in palm-potgrond zetten en deze regelmatig verversen. Al is dat het helemaal waard!


Wil je de Yucca stekken dan kun je dat het beste in de lente doen door een ‘topstek’ te maken: snijd met een scherp en schoon mes de top (bladerkrans en een stukje stam) af. Het is een stoere plant die op een dikke, stevige stam staat. Deze stoere plant, ook bekend als Palmlelie, heeft Tex-Mex roots en wordt graag met een beetje liefdevolle nonchalance. Yucca s zijn zeer geschikt als kuipplant in serres (koud en warm) en binnentuinen en patio s , en met een beetje meer risico voor buiten.


Yucca (botanische naam) of palmlelie is een geslacht succulente, meerjarige planten, die van nature voorkomen in Amerika.

Yucca Elephantipes hebben een stevige dikke stam. Deze huiskamerplanten, ook wel Palmlelie genoemd wensen veel licht en slechts weinig water. Het assortiment bevat zowel vertakte als rechte stammen. De stam van de binnenplant is net een spons en kan veel water opslaan. Yucca filamentosa (Palmlelie) is een exotische plant die wel wat vorst kan verdragen.


De… Natuurlijke ontstekingsremmers Ontstekingen en pijn gaan vaak samen. Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.


Het Yucca -assortiment is vrij beperkt. De meest verhandelde soort is de groenbladige Yucca elephantipes, genoemd naar de poot van een olifant, waar de Yucca onder natuurlijke omstandigheden sterk op lijkt. Naast de soort elephantipes komen ook Y. In this video we will show You, how to propagate and transplant Yucca at home conditions.


You may also be interested in Yucca care conditions video. Het is wel belangrijk dat de yucca geen natte voeten krijgt, hierdoor gaan de wortels rotten. Wanneer de yucca in de volle grond geplaatst wordt kan deze het best in een border of op een klein terpje gezet worden.


Daarnaast houdt de yucca van lichte zanderige grond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts