dinsdag 4 september 2018

Krentenboom amelanchier lamarckii

Hagen, zo bij u thuisbezorgd. Topkwaliteit Haagplanten van onze eigen kwekerij in Udenhout. Binnen werkdagen geleverd. De Haag niet zelf planten? Niet geheel duidelijk welke haag?


Vraag gerust een offerte aan.

Vuurdoorn, Hedera en Meidoorn. Verliezen hun blad in de winter. Het is een hoge opgaande struik, uitgroeiend tot maximaal 700cm hoogte, maar blijft meestal lager.


Snoei verdraagt de krentenboom goed en kan hierdoor ook als haagplant worden gebruikt. Het meerstammige krentenboompje heeft een natuurlijke en vriendelijke uitstraling en een sierwaarde als het gaat om voorjaarsbloei, vruchten in de nazomer en een geel, oranjerode herfstkleur. Na de bloei worden zwartblauwe eetbare besjes gevormd (de krenten). In de winter valt het silhouet op door de fijne vertakking.


De bast en takken zijn in de winter opvallend grijs gekleurd.

Hij lijkt sterk op de andere bekende soort Amelacnhier laevis en is net als deze volledig winterhar maar loopt in het voorjaar mooi bruinrood uit en heeft fraaie gele tot oranje herfstkleuren. Dit leuke boompje groeit eerst vrij smal maar vormt later een vrij brede kroon. Sinds de 19e eeuw wordt het Krentenboompje ook in West-Europa aangeplant, en tegenwoordig komt deze plant op veel plaatsen ook verwilderd voor. De soort komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar komt daar nu niet meer voor en wordt sinds de 19e eeuw in Nederland aangeplant. Het Duitse woord Felsenbirne duidt op de Europese soort die tussen de rotsen groeit.


Korinthenbaum betekent krentenboom , en dat heeft te maken met het feit dat vroeger veel krenten uit Corinthe geïmporteerd werden. Maar de Krentenboom kopen is absoluut een goede keus. Dit Krentenboompje groeit namelijk op vrijwel. Amelanchier Lamarckii is een boompje dat erg langzaam groeit.


Het krentenboompje past goed in kleine of middelgrote tuinen en op alle grondsoorten. Fruistruiken snoeien en planten. Mooie rode herfstkleur en moet normaal niet gesnoeid worden. De krentenboom is een boom die behoort tot de rozenfamilie.


De bast van de krentenboom is lichtbruin tot bruingrijs van kleur. De jonge takken hebben vaak een lichte viltige beharing. De amelanchier Lamarckii is net als de gele kornoelje goed toepasbaar als een struweel of plant in een border waaronder andere planten kunnen groeien.


Worden op dezelfde wijze gesnoeid. Ze groeien uit tot struikjes of meerstammige bomen.

Om een boom te vormen van in den beginne de zijtakken wegsnoeien. Een boomvorm tijdig van zijscheuten die aan de stam verschijnen verwijderen. De Krentenboom maakt weinig diktegroei per jaar, hierdoor duurt het lang voordat de stam een mooie dikte heeft bereikt.


Het blad is ovaal tot breed elliptisch met een licht grijsgroene onderkant, in de herfst krijgt het een prachtige oranje tot donkerrode verkleuring. Zorg dat u niet teveel terug snoeit. De amelanchier lamarckii , ofwel de gewone krentenboom is een prachtige blikvanger voor jouw tuin door de vele witte bloemen die in april en mei aan deze beveerde boom verschijnen.


Nog voor het blad aan de boom verschijnt, beginnen de witte bloemen te bloeien. Dit zorgt voor een witte wolk die opvalt tussen andere planten in het voorjaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts