dinsdag 19 augustus 2014

Citroenboom buiten

De kumquat is een ideale citrusboom voor buiten. Niet alleen is de kumquat goed bestand tegen de kou, de vruchten zijn ook nog eens vrij zuur en klein. Dit betekend dat de vruchten in een relatief korte tijd rijp worden, waardoor de kans groot is dat je elk jaar een aantal kumquats van je eigen kumquatboom kunt oogsten als deze buiten staat. De hommels of bijen kunnen dan zorgen voor de bevruchting.


Bloemen die niet tijdig worden bevrucht, worden afgestoten door de boom. Snoei de Citroen in maart (lichte snoeibeurt) voordat hij weer naar buiten gaat en in september voordat hij de kas ingaat en durf te snoeien!

Niet voor niets zeggen we “snoeien doet groeien”. Voor liefhebbers van cijfers: in Zanzibar kan de lichtsterkte in februari rond de middag tussen 190. Een zeer lichte winterverblijfplaats (zoals een kleine kas of oranjerie) biedt vaak slechts 10. Citrusbomen zijn geen makkelijke planten. Buiten is het in Nederland en België voor de meeste citrusbomen te kou en binnen in huis is het zonder extra kweeklampen ALTIJD te donker.


Daarbij komt nog eens dat veel van de citrusbomen die online en in tuincentra verkocht worden van slechte kwaliteit zijn. Met name eind van de winter en begin van de lente kunt u de boom buiten op een beschutte plek neerzetten. De temperatuur op de plek mag niet zozeer oplopen dat er een groot temperatuurverschil ontstaat tussen dag en nacht, bv.

Citrussoorten houden van een beschutte, zonnige plek. Op een hoek van het terras of vlak bij het huis is doorgaans perfect. Na overwintering in kas, schuur, tuincentrum of kweker kunnen de kuipplanten liefst pas na IJsheiligen (mei) voor het eerst weer buiten , als de kans op nachtvorst nagenoeg nihil is. We weten dat citroenbomen buiten het hele jaar door bloeien, vooral in gebieden waar het klimaat zonnig en warm is.


Vele mensen weten echter niet dat het mogelijk is om een citroenboom binnen te laten groeien, net zoals andere planten. Op die manier kan je genieten van dit kostbare fruit dat zo goed is voor je gezondheid. Hoewel het niet noodzakelijk is, kan je de citroenboom tijdens de zomer naar buiten verplaatsen zodat deze natuurlijk bevrucht wordt en meer licht krijgt. Pas gewoon op dat je de boom langzaam aan de nieuwe omgeving laat acclimatiseren.


Anders zou deze in shock kunnen gaan. Overweeg om nog andere citrusbomen binnen te kweken. Sinds jaar heb ik een mandarijnen en citroenboompje, elke winter binnen gezet en voorjaar naar buiten toe.


Soms zagen ze er niet uit het werden altijd weer mooie boompjes. Afgelopen winter is er iets misgegaan mijn citroenboompje het zit onder de witte pikkels is dat een soort schimmel? Een mooie citroenboom voor in uw achtertuin. In de zomer kunnen ze buiten staan en uw terras opvrolijken!


Door regelmatig te snoeien blijft de boom in model en het bevorderd de groei. Twintig graden is beslist te warm om een citroenboom te overwinteren. Zoek of creëer ergens een plaats met voldoende licht en waar het zeker niet vriest.

Ingepakt buiten of in een koude serre zal die plant dat niet overleven. De Olijfboom Specialist levert regionale olijfbomen uit de Pyreneeën, gecultiveerde winterharde olijfbomen, bonsai olijfbomen en Toscaanse olijfbomen. Citrus vruchten kunt u kopen voor in huis of buiten. Het beste kunt u een citrus in pot of kuip planten.


Citroenen, mandarijnen en sinaasappels overwinteren het beste in een vorstvrije omgeving. De granaatappelen en vijgenbomen zijn vorstbestendig en kunnen ook in de volle grond. Snoeien mag in het voorjaar gedaan worden. De palmboom zorgt bij uitstek voor een tropisch gevoel, of hij nu buiten in de tuin dan wel binnen in huis of kantoor staat. De Olijfgaard heeft een aantal van de meest winterharde palmen in het assortiment.


De meeste palmen die wij leveren zijn winterhard tot -15C graden. Het blad blijft groen en de bloemen ruiken heerlijk. De citroenen die hij draagt kunnen ook daadwerkelijk gegeten worden.


U kunt de boompjes binnen houden en zodra de nachtvorst verdwenen is, kunnen ze weer naar buiten. We kunnen niet garanderen dat bij levering de boompjes al fruit. Citroenboompje is zeer decoratief en kan goed tegen de kou. Die doen het nu eenmaal van nature makkelijker dan allerlei exoten. Maar daar maak ik voor mijn citroenboom graag een uitzondering op.


Het boompje is nu nog niet zo groot, blijft het hele jaar groen en kan zowel binnen als buiten staan. Mijn citroenboom staat afhankelijk van het seizoen binnen in de kas óf na half mei buiten op het terras. Onze Sinsaasappelboompjes zijn goed in potten te kweken en kunnen vanaf eind april tot eind september buiten staan.


De vruchten van de citrusbomen zijn eetbaar, maar omdat de vruchten vrij zuur zijn meer voor de sierwaarde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts