donderdag 5 maart 2015

Snoeien wilg

Zo ging de wilg de grond in en een jaar later kroonden ze hem op. Vervolgens lieten ze de twijg nog een jaar groeien en pas het derde jaar begon het wilgen knotten. Na ongeveer jaar ontstond op deze manier de knotwilg.


De knotwilg moet je blijven snoeien , want anders kunnen de takken scheuren en ben je de knotwilg kwijt. De wilg is misschien wel de meest makkelijke boom om te snoeien.

Je snoeit ze het beste in de winter of in het vroege voorjaar. De wilg snoei je maar een keer in de twee jaar voor het beste resultaat. Wil je niet meteen een hele kale wilg , dan kun je ook het ene jaar de helft uit de wilg snoeien en het andere jaar de andere helft. Algemeen Het geslacht bevat zowel bomen als lage en hoge heestervormen zodat de snoei kan verschillen van soort tot soort. In je tuin is de wilg een welkome aanwinst.


Wij zijn je van dienst bij het knotten van knotwilgen. Wilg knotten (video) Een heerlijk winterklus is het snoeien van een knotwilg.

De beste tijd is eind winter. Zaag iedere tak af, maar laat een klein stukje staan. De wilg met z’n groengrijze blad en katjes is een bekende verschijning. Het hout en de takken van de wilg waren eeuwenlang zogenaamd geriefhout dat de boeren voor van alles en nog wat gebruikten, onder andere door klompenmakers. Vroeger werden de bomen geknot om aan de takken te komen.


Treurwilg snoeien en knotten. Als je een treurwilg snoeien wilt, ben je op deze pagina aan het juiste adres. Wij geven je handige tips voor het snoeien van een treurwilg en wanneer je het best kunt snoeien.


Bekijk een handig stappenplan en een overzicht van gereedschap wat je het beste kunt gebruiken bij het snoeien. Salix integra Hakuro Nishiki of Bonte wilg is een bolvormig groeiend boompje op stam met bont blad. De hoogte van de boom hangt af van de hoogte van de stam waarop hij geënt is.


Deze boom is geschikt voor de kleine tuin en is winterhard. Het is een snelle groeier, die jaarlijks teruggesnoeid kan worden. Tijdens de wintermaanden (november, december, januari en februari) snoeien we knotbomen, zoals de wilg , populier, es, eik en els.


Met behulp een japanse snoeizaag van Silky of ARS doe je dit op een veilige manier en, het laat de properste wonde achter.

De druivelaar verkiest zijn wintersnoei in januari of februari. Snoeien treurwilg: de beste periode. Over het algemeen snoeit men na de voorjaarsbloei wanneer de soort meerdere keren per jaar bloeit. Dit verschilt per type wilg , maar de snoeiperiode vindt over het algemeen rond maart – mei plaats.


Waar op letten bij snoeien. Wanneer mag of moet ik snoeien ”, is een van de meest gestelde vragen over de tuin. De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend.


De ene keer wordt er gezegd snoeien in het voorjaar, de andere keer snoeien in het najaar. Deze verschillende uitleg over snoeitijden zorgt voor veel verwarring. Toch is het allemaal niet zo moeilijk. In eerste instantie wilde ik er een soort nis van maken maar dat mislukte.


Er liepen twee dikke takken uit, die stammetjes werden en alweer op een boompje gingen lijken. Een wilg is zeer gemakkelijk als het om snoeien gaat. Zeker de kronkelwilg is niet zo kieskeurig, ik zo bijna zeggen snoei wanneer het je uitkomt. Als u de plant jong en fris wilt houden dan is snoeien wel nodig.


Deze wilg kan meter hoog worden maar is goed in toom te houden door middel van snoeien. De gedraaide takken van deze sierlijke wilg worden veel gebruikt als paastakken of in bloemstukken verwerkt. Wacht je langer dan heb je kans dat de takken te dik worden om ze zelf te kunnen zagen. Het snoeien van deze wilg gebeurt dan ook vaak in de periode voor Pasen. Belangrijk is dat je wilgen in het juiste seizoen knot.


Waterbehoefte: Houd de (pot)aarde altijd licht vochtig. Wilgen groeien normaal aan oevers. Geef jouw wilg dus voldoende water, zeker bij een salix in pot.


In maart, april (soms pas mei-juni) is het tijd om de katjeswilg te snoeien : Snoei de salix na de bloei van de katjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts