woensdag 25 juni 2014

Krulziekte perzik bestrijden

Bestrijding van krulziekte in perzik. De krulziekte in perzik wordt veroorzaakt door de schimmel Taphrina deformans. Door de aantasting van deze schimmelziekte vertonen de jonge bladeren in het voorjaar zeer ernstige misvormingen.


De misvormingen verkleuren eerst rood en daarna geelbruin. Plantenziekten op perzik - en nectarinebomen.

De meeste rassen van perzik en nectarine zijn vatbaar voor de veel voorkomende perzikkrulziekteschimmel. Krulziekte bij perzik bestrijden. Beste Tuinliefhebber, Op regelmatige basis doen wij waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij ook het gazon nauwlettend in het oog. Dit alles om schimmels en dierlijke belagers zoals insecten en mijten tijdig aan u te melden en hen een stap voor te blijven.


Fruittuin: krulziekte op perzik - en nectarinebomen is te voorkomen! De oorzaak is meestal het niet kunnen beheersen van de Koublaren. Deze schimmel overwintert in de knoppen en bij het zwellen (uitlopen) van de knoppen.

Toch is deze krulziekte goed beheersbaar als men de bovenstaande kennis heeft en de onderstaande maatregelen neemt: Als de bladeren al aangetast zijn is de ziekte op dat moment niet meer te bestrijden. Pluk de aangetaste bladeren voordat het witte dons verschijnt. Aangezien krulziekte vaak voorkomt bij vruchtdragende bomen ( perzik etc.) is het aangewezen om een biologisch bestrijdingsmiddel te gaan gebruiken. Cuprex Garden is zo’n middel.


Deze anti schimmelpap is een ecologisch middel dat kieming van schimmels stopt. De schimmel dringt het plantenweefsel van bladeren en scheuten binnen. Aangetaste scheuten zien er opgezwollen uit. Later vormt zich een wit laagje op het blad. De bladranden krullen naar binnen.


Graag wil ik in dit topic ervaringen uitwisselen over de bestrijding van krulziekte bij perzik. In de handel zijn allerlei middelen verkrijgbaar, veel op basis van koper. En dat werkt goe mits op het juiste tijdstip toe gepast. Principieel ben ik echter tegen het gebruik van koper. Heb een vraagje hier mijn perzik boompje ,ziet ie er goed uit?


Perzik is zeer vatbaar voor de krulziekte die veroorzaakt wordt door een schimmel. Het aangetaste blad sterft af en valt vroegtijdig af.

Welke schade kunnen ze aanrichten aan je planten? Deze pagina vertelt je alles! Hoe kan je ze bestrijden ? Nectarine) en de Prunus persica ( Perzik ), Prunus armeniaca (Abrikoos) komt helaas soms voor. Taphrina deformans ( krulziekte ) is onder andere de reden dat sommige planten liefhebbers niet overgaan tot de aanschaf van een perzik of nectarineboom.


Pruimenbomen worden NIET aangetast door de krulziekte (= schimmel). Perzikbomen, nectarines en amandelbomen worden WEL aangetast door de krulziekte , maar de infectie vond reeds in februari plaats. Vermoedelijk is er een zware aantasting van bladluizen op uw pruimenboom, waardoor de topbladeren ook krullen. Het gevolg is het vroegtijdig laten vallen van de bladeren en vooral de vruchten. Het is belangrijk om de aangetaste delen direct te verwijderen en niet op de composthoop.


Deze ziekte tast het blad en de scheuten van de boom aan. De boom krijgt dan geen vruchten meer. Maar overal lees ik dat dat alleen voorkomt op perzik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts