woensdag 11 juni 2014

Lavendel snoeien wanneer

Je ziet al wat groei verschijnen. Snoei met een heggenschaar (of een snoeischaar als het hout al wat dikker is) de plant ongeveer een derde deel terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond. Dit geeft al aan dat lavendel veel kalk en niet veel water nodig heeft. Indien lavendel teveel water krijgt zullen de wortels gaan rotten en.


Hij zal mooi vol blijven en jaarlijks bloeien. Een tuinspecialist begint met het snoeien van lavendel na de winter, als de strengste vorst achter de rug is.

Meestal is dit begin april. Wanneer lavendel snoeien ? De vakman weet als geen ander dat je niet eerder met lavendel snoeien mag. Bij jonge pas geplantte lavendel planten kun je in het voorjaar een keer of twee de versgevormde topjes inkorten om extra scheutvorming in de basis te stimuleren. Ze bloeien dan wat later, maar worden uiteindelijk veel ouder. Lees hieronder hoe je het snoeien van je lavendel het beste aanpakt.


Lavendel onderhoud bestaat voornamelijk uit snoeien. Afhankelijk van hoe oud de lavendelstruik is, zijn er echter verschillende manieren waarop je de plant moet snoeien.

De plant is geliefd vanwege de rijke bloei, het decoratieve grijsgroene blad en de heerlijke geur. De bloemen lokken bovendien bijen en vlinders. Een lavendel snoeien is niet moeilijk, je moet alleen even weten hoe.


Bekijk onze video waarin we stap voor stap uitleggen hoe je je lavendel moet snoeien. Hoe en wanneer lavendel snoeien ? In maart en augustus mag de lavendel worden gesnoeid. Om te voorkomen dat lavendel gaat verhouten moet tijdig worden gesnoeid.


Een volgroeide lavendelstruik brengt - bossen lavendel op, die kunnen worden gedroogd en gebruikt bij het koken of. Veel gevraagd: Hoe snoei je de lavendel ? Want snoeien is wel handig als je de lavendel mooi vol wilt houden. Hoe streng kan je hem terugknippen, waar moet je op letten en wanneer snoei je de lavendel ? Wij maken de tuinvideo’s voor Tuinmanieren met heel veel lol en liefde. Wie kan er niet genieten van de prachtige paarse en heerlijk geurende bloemen die lavendel in de zomer kan geven? Denken aan de kleur en geur herinnert menigeen de zomervakantie in Frankrijk.


Maar om elk jaar zo van lavendel te kunnen genieten, moet u lavendel snoeien. Net als veel andere struikgewassen kan lavendel verhouten. Je snoeit lavendel planten twee keer per jaar.

De eerste keer, de hoofdsnoei, is begin april. Bij deze snoei pak je de plant behoorlijk rigoreus aan. De lichtere zomersnoei is in augustus.


Met deze tweede snoei in de zomer kun je beginnen zodra de lavendel is uitgebloeid. Dit bepaalt hoe en wanneer snoeien het beste is. Snoei je een besheester bijvoorbeeld meteen na de bloei dan komen er dat jaar geen bessen aan.


Op zoek naar een overzicht van wat wanneer snoeien per maand? Voorjaarsbloeiers snoeien. Kijk dan in onze snoeikalender. Aan de plant kun je zien wanneer hij bloeit, maar wanneer snoeien we. Het is belangrijk om de lavendel op de juiste momenten te snoeien (lees meer bij wanneer snoeien ?).


Begin met lavendel snoeien als de planten nog jong zijn. Snoei de lavendel het eerste jaar dan ook minimaal een of twee keer. Dit is de minst winterharde tuin lavendel en heeft dus een zachte aanpak nodig. Snoei ze nadat de eerste bloesem is verdwenen. De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend.


De ene keer wordt er gezegd snoeien in het voorjaar, de andere keer snoeien in het najaar. Deze verschillende uitleg over snoeitijden zorgt voor veel verwarring. Toch is het allemaal niet zo moeilijk.


Als je begint met snoeien wanneer de plant nog erg jong is zal deze krachtig reageren met dichte vertakking die helpen om een goede vorm te krijgen en later een uitbundige bloei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts