vrijdag 13 juni 2014

Struiken schaduw

De grootste collectie struiken vind je hier! Struiken tegen de laagste prijzen. Het grootste online winkelcentrum. Bestel direct online op Beslist. Alle merken voor de laagste prijs.


Meerdere aanbieders en soorten.

Dat gedeelte van de tuin hoeft helemaal niet saai te zijn. Echt volle schaduw betekent doorgaans dat planten minder dan uur aan direct zonlicht blootgesteld worden. Toch zijn er struiken die zich beslist thuis voelen op schaduwrijke plaatsen in de tuin.


Aucuba’s ( broodboom) zijn nuttige, groenblijvende struiken die goe diepe schaduw verdragen. De laatste heeft wel graag een zure grond. Het zijn vroeg bloeiende struiken , maar hebben door het groenblijvende karakter het hele jaar sierwaarde voor de schaduwtuin.


Vaste planten die goed groeien en bloeien in de schaduw. Je denkt misschien dat vaste planten niet goed groeien in de schaduw , maar niets is minder waar. Er zijn namelijk genoeg vaste planten die zich als een vis in het water voelen in de schaduw.

Schaduw in je tuin kan verschillende oorzaken hebben. Schaduwplanten voor de bostuin, schaduwtuin en half schaduw tuin, schitterende planten die met elkaar wedijveren voor het beschikbare licht en voeding. Bomen en struiken zijn voor vele tuineigenaars niet de meest boeiende of kleurrijkste planten (hoewel dit zeker niet altijd zo hoeft te zijn). Ze vormen het skelet van een mooie tuin en zijn daardoor ook de planten waarop je het meest op rekent. Een schaduwrijke tuin hoeft niet eentonig en kleurloos te zijn, zoals vaak wordt gedacht.


Integendeel, in de koele schaduw kunnen juist de mooiste planten groeien. Vooral in het voorjaar zijn er zelfs volop bloemen te verwachten. Er is sprake van een schaduwtuin als er maximaal twee uur zon per dag schijnt.


Wil je een tuin waar je het jaar rond van kunt genieten zonder veel werk, plant dan struiken. Eronder kun je bloembollen, vaste planten of bodembedekkende siergrassen. De plant bloeit in maart, april en mei met blauwe bloemen, die later roze van kleur worden.


De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen. Droge grond in de schaduw. Als er in een schaduwrijke tuin sprake is van droge grond is het moeilijker om een geslaagde beplanting te maken. Vaak zijn er grote bomen of struiken die veel vocht uit de bodem opnemen.


Een grote boom verdampt in de zomer enkele duizenden liters water per dag! Ook bij noordmuren is de grond vaak erg droog. Ook op een plek met weinig zon kun je echter genieten van veel groen én bloeiende bloemen.


Veel mensen denken dat een mooie border in de (half) schaduw onmogelijk is.

We hebben een aantal schaduwliefhebbers op een rij gezet. Camelia (Camelia japonica ‘Brushfield Yellow’) De camelia is een echte eyecatcher in de voorjaarstuin. Welke fruitbomen groeien goed in de schaduw ? Tegenwoordig hebben veel mensen een tuin in het Noorden en willen ze daar toch graag fruit van plukken.


Met de woorden heesters en struiken wordt tegenwoordig precies hetzelfde bedoeld: een groep planten met verhoutende takken die vaak al dicht bij de grond of vanuit de grond vertakken. Of ze ’s winters groen blijven of hun blad verliezen maakt niet uit. Als ze een duidelijke stam hebben, noemen we het geen heesters of struiken , maar bomen.


Wat kun je planten op droge grond in de schaduw ? Om met het voorjaar te beginnen: onder bladverliezende bomen en struiken die dan dus nog geen schaduw geven kunnen heel goed bollen geplant worden. Een ruwe boomstam met daarvoor de eerste tere voorjaarsbloemen is toch een poëtische combinatie. Waarom struiken in pot kluit of losse wortel geleverd worden. In de zomer worden de struiken in pot gelever dit is om het vocht bij de kluit te houden, zodat ze niet uitdrogen bij het verplanten en planten van de struiken.


Heesters worden ook wel struiken genoemd. Ze vertakken in meerdere houtige twijgen. Deze struiken geven kleur aan uw tuin in de winter!


Groenblijvende heesters zijn in de winter groen, omdat ze hun blad behouden. Bladhoudende heesters kunt u in borders en perken combineren met bladverliezende struiken en vaste planten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts