dinsdag 19 januari 2016

Sporenkap berekenen

Sporenkap berekenen

Bij een sporenkap lopen de houten balken (de sporen) van de nok tot de dakvoet, dus schuin omlaag, waarbij de horizontale en verticale krachten uit de kapconstructie worden opgevangen door de steunpunten op de vloer of door de muurplaat. Bij een gordingkap lopen de gordingen evenwijdig aan nok en goot. De gordingkap heeft daarom een beperkte overspanning, en is bij grote lengte van de kap alleen mogelijk in combinatie met één of meer dragende binnenwanden of één of meer tussenspanten. In gordingkappen en sporenkappen is isolatie eenvoudig te verwerken. Bij sporenkappen is het handig om langs binnen te isoleren, terwijl bij gordingkappen langs buiten isoleren de voorkeur geniet.


In de praktijk betekent dit dat bij een sporenkap minerale woldekens of PIR-platen tussen de sporen worden verwerkt. Sporenkap (Isobouw S-P 17 sporen 170mm, 400mm hoh) over twee etages. Het betreft hier de bovenste etage (zolder) waar een sparing gemaakt moet worden. Zolder is ca 8m hoog, lengte van de kap (graden) op deze etage is dan ook ca 35m. Wat de kap betreft,daar kun je een sporenkap ofwel een gordingkap van maken,vergt allebei aparte berekeningen.


Houten balklaag berekenen doe je zo. Eenvoudige vuistregel om zelf een houten balklaag uit te rekenen. Ingewikkelde constructies is werk voor constructeurs. Bij de constructie van een sporenkap lopen de houten balken van de nok tot op de voet van de kap. Een sporenkap constructie wordt ook wel een sporendak genoemd.


Sporenkap berekenen

Deze houten balken worden de sporen genoemd. Daarbij vormen twee tegenover elkaar opgestelde sporen een gespan. Een enkelvoudige sporenkap is samengesteld uit naast elkaar opgestelde. Houtinfo Balkenschuif Houtmaat zoeken.


Dit is de Centrum Hout balkenschuif. Voer hieronder hiernaast de waarden in voor uw balklaag en u krijgt meteen het antwoord. Heb jij een soortgelijke klus? Plaats hem dan op Werkspot. Als u een dak met een gevel kant, dan gebruiken om het eerste type dan type te berekenen.


En al vanaf de ontvangen gegevens, berekent het aantal bouwmaterialen: spanten, de mantel planken, ondervloer en plaatmaterialen. Anders kan de berekening foutief zijn. Bij het maken van een houten overkapping in de tuin komt heel wat kijken.


Het is belangrijk dat u een stevige constructie neerzet, die jaren mee kan gaan. Voor snel verwerkbaar maatwerk bij het isoleren van hellende daken beschikt IsoBouw over diverse opties in geprefabriceerde daksegmenten. Ik weet dat ik het moet ontbinden, maar hoe en wat begrijp ik niet. Wie kan mij op weg helpen?


Praktijkvoorbeeld houten balk berekenen Stel er is sprake van een houten ligger welk een overspanning heeft van meter en wordt belast met 6mm dakvlak. Hoe zwaar moet de houten ligger zijn? Wilt u snel en eenvoudig een Rc-waarde of U-waarde berekenen ? Dat kan met het rekenprogramma Termical van Isover.


Start uw Rc-berekening hier. Deze latten geven de gespannen en daarmee de kap niet voldoende stabiliteit in de richting dwars op de gespannen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts