donderdag 4 mei 2017

Gras sproeien

Gras al vanaf €per m2. Is het gras groener bij de buren? Nooit meer maaien met Kunstgras. Deze zijn dat het gras doffer wordt en van kleur gaat veranderen.


Enkele andere kenmerken zijn het verlies aan veerkracht en een vergeling van het blad.

Het is zelfs hierbij mogelijk dat zowel het gras boven de gron als de wortels in de gron afsterven. Indien u net nieuwe graszoden heeft geleg is het belangrijk om de eerste weken ruime hoeveelheden water te geven. Wanneer moet u het gras sproeien ? Dit is nodig zodat de worteltjes zich voldoende in de grond aanhechten.


U kunt het gras op alle tijden van de dag sproeien , ook in de volle zon. Dit komt deels doordat uw gras altijd erg veel zonlicht krijgt. Wat aan de ene kant belangrijk is om een mooi gazon te krijgen, maar ook vrije baan geeft aan uitdroging.

Het water zorgt er allereerst voor dat meststoffen opneembaar worden voor het gras. Zonder meststoffen stopt het gras met groeien, als gevolg daarvan wordt het gazon minder dicht bezet met gras. Hoeveel moet je sproeien ? Je kunt beter een langere periode aaneengesloten sproeien , dan een paar keer kort. Kies liever voor twee uur achter elkaar, dan voor drie keer een half uurtje. Je kunt haast niet te veel sproeien , maar mocht je graag een richtlijn hebben: het is ongeveer goed als je tot milliliter hebt gesproeid.


Je moet gras nu sowieso niet te vaak sproeien , tenzij je denkt oei, dit gaat mis. Het is van belang dat we het water dat we hebben, goed gebruiken. Ik zou zeggen: gras hoef je even niet te sproeien , maar de plantjes moet je wel een beetje bijhouden. Sproeien is erg belangrijk voor je gazon. Voldoende water is namelijk erg belangrijk voor een mooie, groene grasmat.


Water zorgt ervoor dat het gras een mooi en gezond wortelsysteem ontwikkelt en behoudt. In de zomer hebben we een neerslag tekort dat ontstaat omdat de verdamping groter is dan de neerslag. Om een indruk te geven, in de zomer kan de verdamping oplopen tot wel mm per dag.


Dit vochttekort heeft gevolgen voor uw gras.

Bij deze maaibeurt mag je de grashoogte halveren, de volgende beurt maaistand korter. In Nederland en België hebben we helaas te maken met een heleboel regenachtige dagen. Het gras sproeien : doe jij het wel goed? Op zonnige dagen genieten we daarom maximaal van de zon en wordt het gras sproeien vergeten. En laat dat nu net een van de belangrijkste taken zijn voor een vitaal en groen gazon.


Maar wanneer moet je het gras sproeien ? Vooral een pas aangelegd gazon moet op tijd besproeid worden bij droogte in de zomer. Een grasmat heeft drie tot vier centimeter water per week nodig. Maar let op, want te veel water versnelt de groei van het gras. Dat wil je niet hebben, omdat je dan nog vaker moet maaien.


Zorg ervoor dat u per gift minimaal 15mm-20mm water geeft. Op deze manier bereikt het water de wortels en wordt niet alleen het blad besproeit. Geel gras kleurt echt wel weer bij. Dit zorgt er voor dat uw gazon gezond blijft en er geen gaten ontstaan waarin onkruid goed kan groeien. Met regelmaat bemesten en sproeien , vooral bij droogte, voorkomt onkruid groei.


Water is een cruciaal element voor uw gras. U dient dan ook regelmatig het vochtgehalte in de grond te controleren. Te weinig water is niet goe maar te veel water ook niet. Door het gazon regelmatig te sproeien krijgen grasziekten minder kans om zich te ontwikkelen.


Ze kunnen schade aanbrengen aan uw gazon, dan dat wilt u natuurlijk voorkomen. Tip: Na het gazon bemesten moet u ook meteen het gazon sproeien. Zo voorkomt u brandplekken in het gras. Graszoden sproeien : waarom is het zo belangrijk?


Wilt u een mooi, egaal groen gazon, dan is het belangrijk om uw graszoden te sproeien en goed te onderhouden. Sproeit u niet, dan droogt de grond uit, groeit het gras amper en hebben mos en onkruid vrij spel. Wilt u weten hoe u goed sproeit en wanneer u dat het beste kunt doen? Hierbij dient u het vochtgehalte in de grond regelmatig te controleren. Regelmatig het gras sproeien is belangrijk, net zoals dat voor alle andere planten noodzakelijk is.


Besproei het oppervlak regelmatig maar niet overvloedig. Betreed het gras het eerste groeiseizoen niet of zo min mogelijk. Kuiltjes kunt u geleidelijk opvullen zodat het een strak gazon wordt.


Maai het gras pas voor de eerste keer als het gras minimaal centimeter hoog is. Ons gras is vier weken geleden al gezaaid. Het terrein wordt groen, maar niet van harte.


De lage temperaturen en huidige droogte zullen er uiteraard geen goed aan doen, maar sproeien of niet ? Ik weet het ook niet goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts