dinsdag 23 mei 2017

Pluimhortensia soorten

Pluimhortensia soorten

Ruime collectie stalen en zilveren sieraden voor het hele gezin. De pluimhortensia , ook wel “schapekop” hortensia genoemd. De bloemen zijn groot en pluimvormig, crèmewit.


Als ze niet gesnoeid worden kunnen struiken van deze soort zeer hoog worden, tot wel meter. Soorten pluimhortensia ’s. Pluimhortensia ’s kunnen wel tot meter hoog worden.


Bijzonder is dat de bloemen verkleuren van crèmewit naar oudroze. Alle jonge planten hoeven de eerste twee jaar niet gesnoeid te worden. Toch is de pluimhortensia een populaire tuinplant.


Pluimhortensia soorten

Een aantal pluimhortensia soorten staan echter ook in grote potmaat nl. Prijzen variëren naargelang de potmaat en de zeldzaamheid van de cultivar. Wie grotere aantallen wenst doet er goed aan om eerst te informeren.


Een pluimhortensia die tot ± meter hoog en breed kan uitgroeien. Bloeitijd juli tot en met september. De meeste macrophylla soorten bloeien in juli, er zijn echter soorten die al half juni bloeien en ze kunnen tot september door bloeien. Ze bloeien dus zeer langdurig.


Dit zijn de hydrangea paniculata. Deze hortensia heeft zoals de naam al doet vermoeden, pluimvormige bloemen. De meest populaire pluimhortensia is de hydrangea paniculata ‘Limelight’.


De hydrangea serrata zijn afkomstig uit Oost Azië. Ze hebben schermvormige bloemen. Bij hortensia snoeien kun je in een video zien hoe je dit doet. Hoe en wanneer u kunt pluimhortensia kunt snoeien leest u hier. De grote bloempluimen zijn kegelvormig en verkleuren prachtig in de nazomer en herfst.


Pluimhortensia soorten

Vanwege de vorm wordt deze de schapenkophortensia genoemd. Ik heb verschillende soorten in mijn tuin staan een pluimhortensia een andere dwerghortensia met rosekegeltjes van bloemen en de normale witte,rose en blauwe hortensia’s waarbij mijn blauwe diepblauw van kleur zijn mijn witte wit blijven en de rose een donkerblad heeft. Hydrangea paniculata ‘Limelight’: dit soort pluimhortensia wordt in veel tuinen geplant en heeft opvallend lichtgroene pluimen. De bloeiwijzen zijn piramidevormige samengestelde trossen of pluimen. Snoei je de pluimhortensia niet, dan zal de struik veel hoger uitgroeien met veel meer, maar stukken kleinere bloemen.


De kegelvormige bloeiwijze onderscheidt deze soort van de bolbloemigen en schermbloemigen. Er zijn ook hortensia soorten waarbij de bloemen groeien op eenjarig hout, hier vallen de pluimhortensia en de Amerikaanse hortensia onder. Hier kunnen de oudere takken dus gesnoeid worden. De populaire hortensia annabelle valt ook onder deze categorie, hoe je een hortensia annabelle snoeien moet, daar kom je nu achter. De Hydrangea heteromalla komt uit China en is verwant aan de pluimhortensia.


Dit is echter niet bij iedere Hydrangea heteromalla terug te zien. Een enkeling heeft echter maar een duidelijke pluimvorm zoals de pluimhortensia. Bij de overige soorten zul je wat beter moeten kijken om de pluimvorm te zien. Welke soorten pluimhortensias zijn er, naast de hortensia paniculata limelight?


De hortensia met de limoen groene bloemen. Welke kies jij voor in je tuin? Er is iemand heel creatief met namen. Bij een aantal soorten verkleurt de bloem bij het ouder worden roze of rood.


Ze houden van een voedselrijke en goed doorlatende bodem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts