woensdag 12 april 2017

Amaryllissen overhouden

De amaryllis komt van oorsprong uit subtropische gebieden in Zuid Amerika. In het westen van Brazilië, Peru, het noorden van Chili, en Bolivia kunt u de meeste species Amaryllissen vinden. Subtropische gebieden met heel zachte winter temperaturen waar de Amaryllis in het voorjaar bloeit.


De grootbloemige Amaryllissen met rode of witte bloemen zijn overigens het meest bekend. De Amaryllisbol kan wel een doorsnede van meer dan centimeter hebben.

Hoe groter de bol, hoe meer kans op meer bloemstelen en dus op meer bloemen. Omdat de Amaryllisbloemen steeds na elkaar opengaan, bloeit de Amaryllis relatief lang. Een Amaryllis bol wordt meestal weggegooid na de bloei maar het is een plant die wel jaar oud kan worden. Je kunt de Amaryllis dus ook overhouden.


Laat daartoe de plant in de pot staan of, als je een tuin hebt, poot deze (ná de ijsheiligen) in de volle grond. Ik vind hier allerlei tips voor het overhouden tot volgend jaar van een Hippeastrum, die we als Amaryllisbol in de bloemwinkel kopen. Maar ik vind geen tips voor de versie die momenteel hip zijn, waarbij de bol in wax is gegoten en met een ijzeren steuntje zo als compleet arrangement wordt geleverd.


Het laatste heeft de voorkeur zodat je de watergiften kan controleren.

Veel is er aan de amaryllis trouwens niet te zien in de deze periode. Er zijn alleen wat groene. Ik zet de plant na de bloei in het voorjaar in de tuin,en laat het blad afsterven,en in de herfst haal ik hem binnen en zet hem weer in een pot,maar hij komt niet tot.


Bloemstuk maken met Amaryllissen -Bloemschikken met bolbloemen van amaryllis. Vermeerderen en overhouden van een Hippeastrum of ridderster is vrij eenvoudig. Hoe plant ik amaryllissen ? Uiteraard moet je wel rekening houden met een paar karakteristieke eigenschappen van de bloem. Wij geven je de belangrijkste weetjes en tips mee. Zo verspilt de bol namelijk geen energie bij het aanleggen van nieuwe wortels.


Om die reden kunnen veel amaryllissoorten vaak jaren achter elkaar in dezelfde bloempot blijven. Hoe kan ik een Amaryllis bol overhouden ? Als je Amaryllis bol wilt overhouden voor het volgende jaar is het van belang om de bol te bemesten. Daarnaast is het ook belangrijk om direct na de bloei de stengels te verwijderen en de steel op zo’n twee centimeter boven de bol af te snijden. Zo lang de steel aan de bol zit, gebruikt deze voedsel. Raar cadeau zou je zeggen, maar nee, het is juist iets wat ik graag wilde hebben omdat ik eens wil proberen zo’n bol over te houden en het de volgende winter weer te laten bloeien.


Talloze uitgebloeide Amaryllissen worden weggegooid terwijl veel narcisbollen in de grond worden gestopt om er nog jaren van te kunnen genieten. Als de amaryllis bloem uitgebloeid is, kun je de amaryllisbol bewaren en overhouden voor volgend jaar.

Wanneer gaat een amaryllis bloeien? Steek er nog wat mooie takken uit de tuin bij en je hebt een mooi zelf geplukt amaryllissen boeket uit eigen tuin! Maar met enige zorg en aandacht kunt u een amaryllis overhouden. Een amaryllis overhouden en elk jaar opnieuw in bloei krijgen is lastig.


Hoe de amaryllissen in wax worden gemaakt. Het hele jaar door zijn specialisten op zoek naar de grootste en beste amaryllisbollen die te krijgen zijn. Die worden speciaal geselecteerd en gekeur want ze moeten aan hoge eisen voldoen om prachtig te kunnen gaan. In het boeket op de foto zijn amaryllissen gecombineerd met Ilex. Er is een gemengde techniek gebruikt: korenschoof en een bindtechniek.


De stelen worden twee keer per steel vastgebonden zodat ze stevig blijven staan. Wilt u een amaryllis verzorgen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts