Zoals gezegd heb je geen grond nodig om kiemgroenten te kweken. Je zet simpelweg een kiemschaaltje in de vensterbank. Strooi een dun laagje zaadjes op het rooster van het kiemschaaltje. Vul het schaaltje dan met water, tot net onder het rooster.
Dit zijn de jonge plantjes die uit de zaadjes komen. Je hebt niet veel nodig om kiemgroente te kweken.
Een van de meest bekende kiemgroenten is alfalfa. Kiemgroenten kweken : onze tips. Kiemen en microgroenten zoals tuinkers, alfalfa of taugé zijn niet alleen heerlijke smaakmakers in slaatjes of andere gerechten, ze zitten ook boordevol vitaminen en mineralen. En ook belangrijk: ze zijn gemakkelijk te kweken met slechts een paar benodigdheden.
Kiemen zijn gemakkelijk zelf te kweken en kiemgroenten kunnen in vele gerechten worden verwerkt. Zo kweek je kiemgroenten in een kweekschaaltje. In een kweekschaaltje kun je goed de fijne zaden zoals alfalfa, tuinkers en mosterd kweken. Verdeel ongeveer één theelepel zaden over het rooster.
Ze geven smaak en kleur aan je salades, wokgerechten en aperitiefhapjes.
We geven je tips om zelf aan de slag te gaan. Tips om kiemgroenten te kweken. Kiemen zijn hele kleine eetbare jonge plantjes die ontspruiten uit allerlei verschillende soorten zaden. Deze kiemen zijn uitlopers die door warmte en water voortkomen uit die zaden.
Om kiemgroenten te kweken , heb je dus zaadjes nodig om te zaaien. Er zijn veel verschillende soorten zaden. Vooral in de koude maanden als al het andere gestopt is met groeien zijn kiemgroenten een uitkomst.
Gewoon zelf kweken dus, en heerlijk genieten van deze super gezonde kiemgroenten ! Benieuwd naar andere kiemengroenten? Ik ben nu volop aan het experimenten met het kweken van andere zaden die ik bij De Peuleschil heb gekocht. Binnenkort zal ik met jullie mijn bevindingen delen, en uiteraard ook een paar heerlijke recepten met deze kiemgroenten ! Kiemen zijn het gezonde en duurzame superfood van de toekomst en je kunt ze gewoon in je eigen keuken kweken. Superfoods kweken op je eigen vensterbank!
De meeste kiemgroente kun je op watten telen. Iets moeilijker kiemgroente , zoals bietjes, kiemen makkelijker op een beetje grond. Tarwegras en zonnebloempitten kun je het best vooraf een halve dag laten weken en één à twee dagen laten voorkiemen totdat er kiempjes zichtbaar zijn. Alfalfa kiemgroente kweken Iedereen kent alfalfa wel, die kleine groene of witte sliertjes voor in salade of op brood.
Maar wist je dat je het heel gemakkelijk zelf kunt kweken ? Daarnaast versterken ze ook het immuunsysteem waardoor de kans op bijvoorbeeld verkoudhei griep en andere aandoeningen vermindert.
Bovendien zijn het smaakbommetjes, zelfs zo smaakvol dat ze in veel toprestaurants gebruikt worden als eetbare garnering. Wil je kiemgroenten zelf kweken dan kan dit op verschillende manieren. Wij kozen voor mosterd- en tuinkers en laten het ontkiemen op een schoteltje.
De bekendste kiemgroenten zijn tuinkers, taugé en alfalfa, maar daarnaast bestaan er nog veel meer soorten die allemaal een geheel eigen smaak hebben. Wil je meer weten over het zelf kweken van kiemgroenten , lees dan dit artikel. Het is zeer goedkoop, met een zakje kiemgroenten kunt je heel wat eten op tafel toveren. Lekker door een salade of op een sandwich, maar ook perfect om jouw feestmaal mee op te leuken: kiemgroenten. Ze zitten boordevol gezonde stoffen en zijn lekker knapperig.
Het zit in mijn ritme om meerdere malen per week zaden te laten ontkiemen, zodat ik elke salade en smoothie kan opfleuren met kiemgroenten. In mijn vorige blog heb ik uitleg gegeven over het kiemen van broccolizaad. De heerlijke broccolikiemen zijn mild van smaak en passen bij elk gerecht.
Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen kiemgroenten en spruitgroenten, waarbij kiemgroente in het licht wordt geteel in tegenstelling tot spruitgroente, zoals taugé en alfalfa, die door teelt in de duisternis wit blijft. Het is mogelijk om kiemgroenten te kopen in de supermarkt, maar het is veel smakelijker, verser en goedkoper om het zelf te kweken. Naast dat kiemenscheuten verrassend lekker zijn om te verwerken in gerechten of als garnering, zijn ze ook nog eens ontzettend gezond.
Heerlijke kiemgroente voor bij een boterham met kaas of voor het culinaire gerecht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.