woensdag 9 oktober 2019

Snoeien tulpenboom

Eigen kwekerij LAGE prijzen Uitgebreide. Liriodendron tulipifera of tulpenboom is een forse boom met groot gelobd bla dat enigszins aan een gestileerde tulp doet denken. Na het uitlopen van het blad bloeit de Liriodendron met tulpen, alleen zijn deze niet altijd zichtbaar door het blad. De tulpenboom heeft een gesloten opgaande kroonvorm met een mooie gele herfstkleur.


Maar pas op, want hij bloeit pas na tot jaar!

De correcte Nederlandse naam is Amerikaanse Tulpenboom. Deze cultivar heeft een kaarsrechte stam met een smalopgaande, zuilvormige, halfopen kroon. In de herfst kleuren de bladeren geel.


Rechte stam, ovale kroon en diep gegroefde asgrijze bast. Bloeit mooi in mei, juni met op tulpen lijkende geelgroene bloemen met oranje vlek aan de voet. Snoeien in de lente is voor de meeste bomen af te raden omdat de aanmaak van bladeren, knoppen en eventueel bloesems véél energie vraagt waardoor de boom tijdelijk verzwakt.


In die periode zijn bomen ontvankelijker voor het oplopen van eender welke ziekte.

Een uitzondering hierop is weliswaar de snoei van fruitbomen ifv de vruchtzetting. Dat kan nodig zijn omdat de struiken flink groot kunnen worden en bovendien de neiging hebben meer in de breedte dan in de hoogte te groeien. Snoeien doe je bij voorkeur in de winter want dan staat de sapstroom stil. Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen.


Behalve het verwijderen van dode takken, is snoeien niet nodig. Een tulpenboom snoeien maakt zelfs de kans groot dat schimmels het gezonde hout aantasten. Er ontstaat vanzelf een mooie boomvorm, zonder dat je daar iets aan hoeft te doen.


Geef in het voorjaar een goede kalkvrije basisbemesting. Bij droogte heeft de tulpenboom extra water nodig. Tot hoever zou je takken terug kunnen snoeien ? De echte tulpenboom of Liriodendron bloeit pas op later leeftijd dit is een groot verschil met de magnolia die in de volksmond tulpenboom genoemd wordt. De standplaats van de Tulpenboom Deze imposante bomen passen uitsluitend in een grote tuin of in parken. Het mooist komen de bomen uit in een solitaire positie, waar niets af leidt van de groeiwijze en de prachtige najaarskleuren.


Zorg altijd voor een zo zonnig mogelijke standplaats. Ontzettend mooi en een voorbode van de lente.

Deze lekkere blootbloeiert geeft ons een week of twee bloemen. Na de bloei kan je hem snoeien. Wij maken de tuinvideo’s voor Tuinmanieren met heel veel lol en.


Magnolia heeft van zichzelf een mooie groeiwijze. Maar vergeet niet, als je moet snoeien omdat ze te groot zijn, dat je dan volgend jaar weer moet snoeien , want wat je er afknipt komt er weer aan. Het snoeien van een lirodendron tulipifera is belangrijk om bij te houden. Het is verstandig om bij een jonge tulpenboom de dubbele toppen weg te snoeien. Hierdoor krijg je een stabiele boom.


In april is het de beste periode om te snoeien. Er bestaat er ook een soort met een smalle, piramidale kroon, Liriodendron fastigiatum. Deze zou een sieraad kunnen zijn voor de kleine tuin.


Je hoeft de tulpenboom niet te snoeien. Bekijk de beschikbaarheid van deze boom in onze webshop. Op late leeftijd krijgt de Tulpenboom schitterende bloemen in de zomer, de bloemen lijken op een tulp.


Een bloemist wilde nu in oktober de boom snoeien om de takken als stek te kunnen gebruiken. Is dat wel een goed idee, ons voordeel zou zijn dat we nu zelf eens niet hoeven te snoeien. U kunt een magnolia terug snoeien dat zou u zelfs nu mogen doen, of als het blad net gevallen is. Je kunt appelbomen en perenbomen twee keer per jaar snoeien : Aan het eind van de winter in februari snoei je dikke oude takken weg en spaar je de kortloten.


Wanneer appelboom snoeien. In juni snoei je nog een keer. Als reactie op de winterse snoei , maakt de boom veel waterlot. Dit zijn de snelgroeiende recht omhoog schietende.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts