dinsdag 15 oktober 2019

Wanneer aardappelen planten

Online, open-access, multidisciplinary journal from Nature Research. Including plant biotechnology, breeding, cell biology, development, genetics and more! Planten zie onze aanbiedingen!


Ruime keuze planten op beslist. Vergelijk hier aanbiedingen. Om kans op aardappelziekte en aardappelbodemmoeheid te verminderen plant je best slechts om de vier jaar aardappelen of tomaten op hetzelfde perceel.

Een goede vruchtafwisseling is bij aardappelen dan ook van groot belang. Wanneer kun je aardappelen poten? Stop in april een aardappel in je moestuin of vierkante meter tuin en een heerlijke maaltijd aardappelen is je oogst.


Je moet wel zien dat de grond niet meer bevroren is want anders lukt dit moeilijk. Kies zeker niet voor een koude en natte grond om aardappels te planten. Als je vroeger wilt oogsten dan normaal, dan kan je de pootaardappelen voorkiemen, dit gebeurt meestal met de vroege rassen.


Dit doe je door de aardappels tot weken voor het planten op een lichte plek met een temperatuur van ongeveer tot graden te leggen. Poot de aardappels , geef regelmatig water.

Een emmer warmt snel op, er ontstaat een gunstig klimaat voor aardappels , het is er luchtig en vochtig, maar nooit te nat. Vroege rassen als Eersteling zijn al in juni te oogsten als de planten volop in bloei staan. Oogst wat je nodig hebt, niet alles tegelijk. Zo kunnen de pootaardappelen uitlopen en de plant gaan groeien.


En om aan de hoge kaliumbehoefte te voldoen (om de knolontwikkeling te bevorderen) strooien we een paar weken na het uitlopen van de aardappelen ( wanneer ze dus goed aan de groei zijn) nog een kleine hoeveelheid kali. De uitlopers zijn het begin van een nieuwe plant. Bij aan aarden is je doel om alle licht te vermijden voor je knollen die onder de grond zitten.


Combineer verschillende soorten aardappelen , zo kan je het hele jaar door smullen van je eigen oogst. Hoe begin je aan de teelt van je aardappelen ? Aardappelen in je eigen moestuin. Volgens onderstaande stappen: 1. Als je je afvraagt wanneer je aardappelen moet oogsten, ben je hier aan het juiste adres.


Er zijn drie soorten aardappelen : vroeg, midden en late soorten. Ongeacht het soort aardappel dat je plant , geven aardappelen de voorkeur aan koel weer. Er zijn echter ook jaren dat de aardappels pas laat geoogst kunnen worden, bijvoorbeeld bij veel regenval.


Ook de smaak wordt er niet beter op. Daarom ging men op zoek naar rassen met een korte groeiperiode die men ook nog vroeg kon planten , zodat men al vanaf juni kon genieten van vers geoogste aardappelen. Rooien doe je wanneer de zon schijnt zodat de aardappelen kunnen drogen.

De aardappel is dan afgerijpt en is daardoor langer houdbaar. De laatste aardappelen worden in de eerste helft van oktober gerooid. Ze zeggen dat je moet oogsten wanneer het loof gaan hangen, maar met die wind en droogte van de laatste tijd ben ik niet zeker of het door het weer komt of niet. Inmiddels staat er een enorme bos groen. De planten zijn groot en mooi groen.


Het zetmeel slaat de plant op in voor de mens eetbare stengelknollen, die net als de plant zelf aardappelen of aardappels worden genoemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts