dinsdag 29 oktober 2019

Vijgenboom verplanten wanneer

Een vijgenboom snoei je bij voorkeur tijdens de rustperiode. Deze periode loopt in ons klimaat van november tot februari. Het snoeihout kun je goed gebruiken voor het maken van stekken van de vijg.


Het sap van vijgen kan irriteren op de huid dus pas hiervoor op. Ook in de zomer kun je overigens prima snoeien wanneer er takken in de weg zitten. Het verplanten is altijd mogelijk maar de beste moment is wanneer de boom of struik slaapt ( de bladloze periode ). Wanneer kan je een boom of struik verplanten ? Mocht je toch de boom of struik in de zomer willen verplanten is het voorzien van extra water nodig. Hoe warmer het weer, hoe delicater het verplanten wordt. Bepaal wanneer je je eerste snoeiwerk kunt doen.


Sommige bronnen adviseren om de boom direct na het verplanten te snoeien. Andere stellen dat je moet wachten tot het eind van het eerste rustseizoen. Door de boom direct na het verplanten te snoeien, krijgt de boom een snelle start. Alle snoeiwerkzaamheden worden tijdens de rustperiode, van november tot februari, uitgevoerd. Zou het mogelijk zijn een vijgenboom die een tal jaar in de volle grond staat nog te verplanten ? Deze staat in het midden van de tuin maar wordt zo groot dat deze het zicht van de achterkant van de tuin belemert.


Vijgenboom verplanten wanneer

De vijgenboom of Ficus carica komt oorspronkelijk uit Westelijk Azië en Noordwest India. Vijgenboom – Ficus carica. Hallo, ik heb gisteren een vijgenboom uit de volle grond gehaald en in een pot gezet om binnen te overwinteren. Nu hangen alle bladeren en ben ik bang dat hij het niet gaat redden, of is dit normaal de 1e dag na het verplanten ? Snoeien van je vijgenboom doe je best vanaf midden november tot februari, wanneer de plant in rust is. Te sterk groeiende takken en lange scheuten kunnen gehalveerd worden, spaar echter de takken met jonge vruchtjes (oogst van volgend jaar).


Oude onvruchtbare takken, naar binnen georiÎnteerde takken, schurende takken mogen verwijderd worden. Je komt hem nu ook tegen in het Middellandse zee gebied en Noord Afrika. In het algemeen is het aan te raden om de langste takken jaarlijks terug te knippen en zelfs te halveren. Zo zorg je ervoor dat de groei van de vijgenboom niet alleen aan de toppen van de takken plaatsvindt, maar ook dichter bij de stam. Je krijgt zo een mooie uitgebalanceerde vijgenboom , met voldoende takken die vruchten kunnen dragen.


Dat kan zeker gebeuren want de vijgenboom is een snelle groeier. Daarnaast is het belangrijk te kijken hoeveel ruimte u heeft voor de plant, een grootte boom is mooi maar dan heeft u wel minder ruimte voor andere planten. Kleine bomen, heesters en vaste planten die in een tuin staan, laten zich meestal vrij gemakkelijk verplanten , mits de wortels zo min mogelijk worden aangetast.


Verplanten kan het beste gebeuren als de plant in rust is (vanaf de herfst) of vlak voordat de nieuwe groei begint (einde winter of in het vroege voorjaar). Het verplanten van bomen van de ene naar een andere locatie is een grote operatie waarvan de meeste bomen traag herstellen. Hoe zorgvuldig het verplaatsen ook wordt uitgevoer dit resulteert altijd in het vernietigen van een groot deel van het absorberende wortelsysteem van de boom.


Vijgenboom verplanten wanneer

Verpotten van een Olijfboom. In de onderstaande video waarin wordt uitgelegd hoe u een mediterrane plant moet overpotten. Er wordt uitgelegd waarom u kleikorrels moet. Wel zullen ze van kalk houden, een zonnige standplaats en goed drainerende bodem.


Om de boom in rijnzand te planten, daar heb ik nog niet van gehoord. Het eerste jaar na het verplanten is de boom gevoeliger voor ziektes en aantastingen. Voor een heester gelden dezelfde tips als bij het verplanten van bomen. Snel groeiende soorten kun je vrij drastisch terugsnoeien. Ook interessant: hoe en wanneer verplant je vaste planten en struiken?


Vijgenboom verplanten wanneer

Jonge bomen, die kort geleden geplant zijn (minder dan vijf jaar), kunt u over het algemeen goed verplanten. Hoe langer de boom op dezelfde plek staat, des te lastiger het verplanten wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts