donderdag 3 april 2014

Lavendel voor binnen

Design Ultrasoon Aromaverstuivers, Aromatherapie, Aromadiffusers. Hout de plant zo droog mogelijk dan gaat het plantje langer mee binnenshuis. Het is echter een echte buitenplant, een die zich binnen echt niet goed thuis voelt.


De meeste tuinders vermeerderen lavendel door middel van stekken, maar de plant kan ook uit. U kunt lavendel het hele jaar door planten en bestellen. Nadat u heeft besteld worden de planten zorgvuldig verzameld.

Binnen tot werkdagen na uw aankoop wordt de bestelling bij u thuis bezorgd of kunt u deze ophalen bij ons plantencentrum. Lavendel uit zaad opkweken. Geef hem zoveel mogelijk zonlicht.


Zoek het lichtste plekje in huis, het liefst op het zuiden. Zet hier de lavendel neer. Ook potgrond met kalksteen werkt goed.


Vaak heeft lavendel lang buiten gestaan, dus verplaats hem stapje voor stapje naar binnen. Als je niet knipt blijft de plant van binnen vochtig en sterven er juist scheutjes af.

Uiteindelijk wordt je plant dan kaal van binnen en kun je nooit meer diep snoeien. In dit recept leggen we je stap voor stap uit hoe je lavendel in potten of bakken plant en daarna verzorgt. Zo geniet je er een hele zomer lang van. De geur van lavendel zit vaak in rustgevende en essentiële oliën.


De plant is wel een echte buitenplant, dus we adviseren niet om deze in een pot in de slaapkamer te zetten. Om de lavendel te drogen maak je een bundel van ongeveer honderd stelen. Bind ze met een elastiekje bij elkaar en hang ze binnen op een warme, donkere, droge plek onderste boven aan een spijker. Laat tot dagen hangen.


Als je je huis wilt decoreren met lavendel , zet de bloemen dan in een vaas, maar doe er geen water bij. Die worden snel heel groot en kaal van binnen. Succes begint met de juiste standplaats.


Plant lavendel op een zonnige plek in goed doorlatende, liefst kalkrijke grond. Je kunt lavendel het hele jaar door planten, maar in het voor - of najaar als de grond (nog) warm is heb je het meeste kans op gezonde. Door de jaren heen zijn er nogal wat lavendel soorten bijgekomen zoals roze, witte, klein blijvende en de reuze lavendel.


De grote lavendel zijn goed te gebruiken in combinatie met potten uit de MiCa-lijn. De lavendelolie wordt veelal gebruikt in zeep, parfum en eau de. Na een uitermate droge start van de zomer en temperaturen die vaak rond de graden celcius stegen ziet het ernaar uit dat we deze week wat verfrissing krijgen.


Ook bestaat er lavendelhoning waarbij er zorg voor wordt gedragen dat de bijen alleen met lavendel in aanraking komen.

Inwendig kan lavendel worden toegepast als theeaftreksel en uitwendig in de vorm van aromatherapie. U vindt bij ons kamerplanten, tuinplanten, kerstbomen, vuurwerk. Een plek in de zon wordt aangeraden. De plant kan redelijk tegen droogte en combineert goed met andere tuinkruiden die hun oorsprong langs de Middellandse Zee hebben. Het is belangrijk om lavendel goed te snoeien, anders gaat hij verhouten aan de onderkant van de plant.


De bloemen zijn violetblauw en ontstaan van juli tot september aan de plant. Lavandula angustifolia ( lavendel ) is een geurende wintergroen struikje. Dit is de gewone lavendel die als ook als keukenkruid wordt gebruikt. Ik heb een paar jaar geleden heel veel lavendel gestekt, en de stekjes buiten in de volle grond geplant, in september.


Ze hebben die winter allerlei weersoorten gehad. Niet gedaan en ik heb hele mooie planten gekregen. Elk jaar stek ik lavendel , omdat je ieder jaar wel wat verliest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts