dinsdag 24 oktober 2017

Calathea stekken

En daar gaan we natuurlijk voor! Let wel op dat je jonge scheuten met rust laat. In deze periode herstelt de plant sneller van eventuele beschadigingen. Verpot de plant bij voorkeur in de lente.


Wordt als enige in bloei aangeboden, met een onopvallend blad. Wil je meer leren over het stekken van je planten? Calathea ornata is opvallend en erg sterk. Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant.


In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Ik ben zowat aan het zoeken geweest over hoe en wanneer stekken , want ik heb daar toch wel nog wat problemen mee, alleen rozen lukken mij meestal maar andere plantjes geven me nog problemen. En dit hier heeft me al wat wijzer gemaakt, misschien hebben jullie er ook iets aan.


Zo hebben de wortels altijd genoeg ruimte om te groeien. Maar let op: het stekken gaat wel op een andere manier. Als de Maranta wat ouder wordt, gaan de gekleurde bladeren steeds meer over de rand hangen en blijkt hij een echte hangplant te zijn.


En geen nette maar wilde hangplant, want de bladeren groeien alle. Is je plant te groot geworden of wil je er twee? Vermeerder je kamerplant door ‘m te scheuren. Dat doe je best in het voorjaar.


Calathea stekken

Die betekenis komt van de Engelse uitdrukking ‘to turn a leaf’, wat de plant doet als het donker wordt. Wij geven je verzorgingstips én laten je zien hoe je deze plant kunt vermeerderen door te scheuren. We don’t have a Rainforest in our livingroom.


Ze zijn bekend door hun mooie bladtekeningen en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren,. Laten we bij het allermakkelijkste beginnen: de sedum. Pak wat bolletjes van een sedum, leg dit op licht-vochtige aarde en kijk er zeker zes weken niet naar om.


Je zult daarna langzaam groei en wortels zien ontstaan. Het is van belang dat de stekken die je knipt goed gerijpt zijn, dit kun je zien aan de kleur en stevigheid van het hout. Het hout dient donkerbruin en stevig te zijn, pas dan is het een goede stek. In tegenstelling tot andere manieren van stekken gebruik je bij deze methode het middelste stuk van de stengel en niet de kop of het lagere deel.


Stekken en vermeerderen Stekken van een Maranta kan op twee manieren: via een topstek of via scheuren. Scheuren is nog het makkelijkst, een volwassen plant kan dan in het voorjaar vermeerderd worden door de wortelkluit in tweeën (of meer) te scheuren en de nieuwe planten eenvoudig in nieuwe potten te zetten. Maar als de plant blij is, zal die je met veel nieuwe bladeren belonen! Belangrijk is de potgrond die je gebruikt voor je stek.


Een extra fijne structuur en een goed evenwicht tussen lucht en vocht zijn belangrijk. Er zijn verschillende manier om planten te vermeerderen. Dat kun je doen door hem te stekken. Het stekken van de plant gaat als volgt: Langs de stengel moet een deel van de plant worden weggescheurd en vervolgens gedaan worden in een pot met vochtige aarde.


Plaats op een koele plek met niet te veel zonlicht. Mooi om als solitair toe te passen in een aangepaste pot. Meyer aan de plant gegeven en stamt af van het Griekse woord Kalathos, wat mand of korf betekent. Begin dan met een gemakkelijk te stekken soort. Joekels van bladeren in een mooie, ronde, zachte, wulpse vorm.


Calathea stekken

Voor wie op zoek is naar de echte jungle vibe in huis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts