donderdag 23 april 2015

Hoeveel vorst kan een olijfboom hebben

Ontdek ons unieke assortiment kannen. Vandaag bestel morgen in huis! Maak van jouw huis jouw thuis. Laat je inspireren door het aanbod. Shop jouw artikelen bij Wehkamp.


Vind items binnen jouw budget. Tuinierplezier begint hier op Bakker. Kies uit producten vanaf € 95. Dé decoratieve bouwmarkt voor de moderne doe-het-zelver. Bescherm olijfboom in een pot tegen de vorst.


Staat een olijfboom buiten in een plantenbak, ga dan als volgt te werkt. Pak de pot in met een aantal lagen noppenfolie. Dit materiaal werkt isolerend en zorgt er voor dat de vorst niet kan doordringen tot het worstelgestel.


Bij extreme vorst kan desgewenst de olijfboom tijdelijk worden ingepakt met vliesdoek. Indien mogelijk de olijfboom op een beschutte en droge plek te plaatsen, bv onder een carport. Door een relatief klein wortelgestel behoeft de olijfboom op zich nog geen ruimere pot. In veel gevallen gaat de voorkeur uit naar een mooie bijpassende pot voor een olijfboom. Het verdient dan aanbeveling om voor de verzorging van een olijfboom , een pot te kiezen van enkele centimeters ruimer, waar de olijfboom nog lange tijd in kan blijven.


Door het omspitten kan regen, sneeuw en vorst makkelijker door de spleten waardoor de grond zal verkruimelen wat de bodemstructuur ten goede komt. Voorzie indien nodig ook geulen zodat overtollig water weg kan vloeien naar een gracht. Een droge bodem warmt in het voorjaar veel sneller op waardoor je vroeger kan zaaien, planten.


Bijvoorbeeld onder een afdak in een hoek. De boom kan ook worden beschermd door de kluit of pot goed in te pakken. Dit kan bijvoorbeeld met de potbescherming. De kluit moet de boom namelijk in leven houden. Om de kans van bladbehoudt bij strenge vorst zo groot mogelijk te houden en eventueel beter herstel kunt u ook de kruin inpakken.


Olijfboom beschermen tegen vorst. Een olijfboom kan prima in het Nederlandse klimaat standhouden. In de winter heeft hij daar soms wel wat hulp bij nodig. En dan met name als het langdurig koud is.


Hoeveel vorst kan een olijfboom hebben

Een enkele nachtvorst is geen enkel probleem voor de olijf. Hoe beschermt u een olijfboom tegen de vorst ? De wortels van een olijf- of palmboom bevriezen in een bak namelijk veel sneller dan in de volle grond. Deze bergplaats moet wel veel natuurlijk licht hebben.


Hierdoor valt bij veel mensen een tuinhuis of een garage al af. Een gevolg van het plotse temperatuur- en lichtverschil zal bladval zijn. Echter kan de overlevingskans van de ‘minivijgjes’ worden verhoogd door ze te beschermen tegen de kou. Veel Nederlandse tuinbezitters hebben een mooie olijfboom in de tuin staan.


Maar hoe zorg je ervoor dat jouw geliefde olijfboom de komende winter overleefd? Want bij strenge vorst zal de olijfboom het niet lang overleven. Wij geven je gouden tips om je olijfboom de winter door te helpen. Het is moeilijk om bij elke plantensoort precies aan te geven hoeveel vorst hij kan verdragen. Ook de vochtigheid van de bodem speelt daarbij een rol.


Op terras of balkon kan de plant zo’n twee meter hoog worden. De oleander is niet winterhard maar een beetje vorst kan de oleander verdragen. Op een beschutte plek tot -°Celsius overleeft de oleander. Oudere en sterkere planten verdragen lichte vorst beter, dan de net in het voorjaar gekochte oleander.


Hoeveel vorst kan een olijfboom hebben

Wij hebben Jubaea Chilensis gehad die na een nacht met -geen bladschade had en trachycarpus die met -graden wel bladschade had. Dit maakt het er dus niet altijd makkelijker op om een goed advies te geven. Daarbij kan een langdurige vorstperiode van meerdere weken met temperaturen tussen -en -ook schade aanrichten. Wat als je olijfboom tijdens of kort na de winter al zijn bladeren verloren heeft ? De olijfboom is groenblijven kan goed tegen droogte en houdt erg van milde winters en warme zomers. Hij kan niet goed tegen vorst , en kan daarom het beste als kuipplant gehouden worden.


De plant groeit prima in gewone potgron waar af en toe wat kalk bij gegeven wordt. Mediterrane bomen raken steeds meer in zwang. Logisch, de olijfboom of palm biedt een aangename Zuid-Europese sfeer in de tuin. Groenblijvende bomen zijn evenals jonge aanplant en pot- en kuipplanten wel gevoeliger voor vorst. Daarom zijn er speciale diverse winterbeschermhoezen om uw boom of plant tegen de vorst te beschermen.


Het kan tot wel drie maanden duren na de laatste vrieskou voordat de olijfboom voor het eerst nieuw blad aanmaakt. Dat is ook de periode dat de olijfboom bestoven kan worden. Het is goed om te weten dat olijfbomen een andere olijfboom nodig hebben om vrucht te kunnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts