woensdag 15 april 2015

Lavendel stekken

Design Ultrasoon Aromaverstuivers, Aromatherapie, Aromadiffusers. Is je lavendel verwaarloosd en ziet hij er nu uit als een treurige kaal bosje? Blaas de plant nieuw leven in door hem te stekken ! Vul zaadbakjes met potgrond vermengd met zand en grit.


Verwijder de onderste blaadjes en snij de steel.

Lavendel houdt van arme, goed doorlatende grond. Het is eetbaar, je kunt er bijvoorbeeld siroop van maken, dus we vonden dat we. Er bestaan minstens 2verschillende variëteiten van lavendel en de meeste soorten bloeien blauw, maar er zijn ook witte en roze soorten. Stekken wordt meest toegepast, vanaf half augustus kan men aan de slag. Jammer genoeg gaat een lavendel plant maar zo’n jaar mee.


Daarna worden het vooral houterige planten die veel minder bloeien. Je kunt gelukkig gemakkelijk zelf je eigen lavendel stekken en opkweken tot nieuwe planten.

Zelf stekken opkweken van lavendel , is niet zo moeilijk en lukt vrij gemakkelijk. Alleen, er is wat geduld voor nodig eer je grote planten hebt. Op zoek dus naar een ‘moederplant’ die de nodige scheutjes kan leveren. Snoei lavendel nooit op het kale hout. Let op: een belangrijke regel bij het snoeien van lavendel is nooit tot op het kale hout te snoeien, want de plant loopt daarna niet meer uit.


Zorg er dus altijd voor dat je niet lager snoeit dan waar er nog wat nieuwe scheuten aan de tak zitten. De meeste tuinders vermeerderen lavendel door middel van stekken , maar de plant kan ook uit. De meeste problemen ontstaan als de plant te natte voeten heeft, dit leidt namelijk onherroepelijk tot wortelrot. Een beetje kalk in de bodem is optimaal voor lavendel. Een specifiek probleem van lavendel is de lavendelschimmel die in snel tempo delen laat afsterven.


Ik heb begin april de lavendel geknipt tot net boven het onderste laatste blad waar dat nog mogelijk was, maar de meeste stekken heb ik tot bijna aan de grond weggeknipt, sommige zelfs onder de grond. Hoewel jonge planten goedkoop zijn wil de echte liefhebber natuurlijk stekken maken. Neem stekken van de niet bloeiende delen van de struik.


De wond onderaan moet gaaf zijn. Het bewortelen van de stekken duurt een paar maanden.

Normaal zullen de stekken nog voor de winter geworteld zijn. Zet in ieder geval de stekken op een vorstvrije en schaduwrijke plek. Als de stekken beworteld zijn kan je ze verpotten. Wacht eventueel tot maart- april om dit te doen. Steeds de stekken vorstvrij bewaren.


Tuinklusjes voor augustus. Blauwe lavendel en lavendel blauw bestaan niet, dat blauw heet officieel violet. Er zijn cultivars met zeer grijs blad en er zijn dwergvormen en reuzen. Late lente tot begin van de zomer is de ideale tijd om te nemen lavendel stekken voor teeltmateriaal van nieuwe installaties.


Op dat moment van jaar, nieuwe loof is met name groen en krachtig groeien maar nog niet bloeien – en niet nog woody.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts