woensdag 14 september 2016

Gekleurde wortelen

Vind telefoonnummers, adressen en postcodes van duizenden bedrijven en personen. Schrap de wortels , verwijder het groen en halveer de wortels in de lengte. Meng de olie met de stroop, ras el hanout en het zout. Verdeel de wortels over een met bakpapier beklede bakplaat.


Bereidingstijd: minuten.

Boen de wortelen schoon of rasp ze met een dunschiller. Snijd vervolgens in de lengte doormidden. GEKLEURDE WORTELS A LA JAMIE OLIVER. Wortels zijn samen met erwten het nationale gerecht van Groot Brittannië.


Niet zo gek dat Jamie Oliver het graag klaar maakt. Artikel over gekleurde wortelen. Geschiedenis De wortel werd al duizenden jaren geleden geteeld in Midden-Azië.


Blijkbaar was de wilde soort Daucus carota toen toen al wat geselecteerd.

Wij verbouwen en verwerken tevens wortelpeterselie en gekleurde wortelen in het gangbare segment. U kunt bij deze producten rekenen op de hoge kwaliteit, zoals wij die leveren bij de wortelen. Wij hanteren hiervoor namelijk dezelfde maatstaven.


Ook de leverbetrouwbaarheid van Top Fresh is voor wortelpeterselie en gekleurde wortelen hoog. Nog gelukkiger word ik van regenboogwortels: die veelkleurige exemplaren kun je tegenwoordig overal kopen. Er is een subtiel smaakverschil tussen de gekleurde en gewone oranje wortels. Vroeger - tot de 17de eeuw - waren alle wortels regenboogwortels. Rasp de wortels schoon met een dunschiller.


Rooster ze in ongeveer minuten gaar in de oven. Zet ze daarna weer terug in de oven. Wortel kun je prima samen met andere groenten koken.


Bij de stamppot is het tamelijk gebruikelijk om de wortelen met aardappelen in één pan te koken. Als je voor je gerecht erwten en wortelen of peultjes met worteltjes wilt koken kunnen die ook prima samen in één pan. Voeg erwtjes wel pas toe enkele minuten voordat de wortel gaar is. Ik hou van wortelen en van de oven.


Geïnspireerd door het gisteren besproken boek Nieuwe Klassiekers maakte ik daarom Donna Hay’s “Met honing en citroentijm gegrilde worteltjes”. Waarbij ze volgens mij roosteren bedoelt, niet grillen.

De citroentijm op mijn balkon is helaas ter ziele, maar met gewone tijm kan het ook prima. Snij de wortelen in plakken van ongeveer cm. Leg op een bakplaat met bakpapier.


Verdeel hierover peper en zout, chili poeder, een geperst teentje knoflook of knoflookpoeder en een klein scheutje olijfolie. Je hoeft de wortelen niet te schrabben of schillen. Geroosterde aardappels, gekruide kip en gekleurde wortels. Het enige wat je hoeft te doen is alles voor te bereiden en de oventijden in de gaten te houden en na een uurtje haal je een heerlijke maaltijd uit de oven. Laat de wortelen in ongeveer minuten gaar stoven op een zacht vuur.


Hoe dikker de wortel , hoe langer hij nodig heeft. Hussel de wortelen door elkaar en laat het resterende vocht een beetje verdampen. Breng de wortelen op smaak met peper en zout.


De wortel is ideaal voor verschillende lichaamsdelen en ideaal als snack tussendoor, niet alleen wanneer er gelijnd wordt maar gewoon omdat een wortel lekker is. Vooral door de populariteit van de eigen moestuin. Gekleurde wortels zijn vergeten groenten dus, maar ze zijn weer helemaal terug van weggeweest! Wie wil, kweekt al die leuke gekleurde wortels gewoon zelf.


In het najaar en winter zijn die prachtige gekleurde wortelen weer verkrijgbaar. Ik heb ze deze keer ingemaakt in zoetzuur, maar gekookt of geroosterd in de oven zijn ze ook heel erg lekker bij dit gerecht. Ik heb deze Bahji van gekleurde wortelen gemaakt welke ik van boer Martin Topper van het bedrijf Zonneheerdt mocht ontvangen.


In het originele recept wordt kikkererwtenmeel gebruikt, ik heb gewone bloem gebruikt. Garam masala is een Indiase kruidenmix. Ik heb bij deze Pakora van gekleurde wortelen een zelfgemaakte zoete chilisaus geserveerd.


Zijn ze niet prachtig om te zien? Deze gestoofde regenboog wortelen met roomboter en honing? Ze zijn zo lekker en ook nog eens stunning om te zien door de mooie kleuren op je bord! Heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld gebakken aardappels en een stuk vlees.


Maar deze wortelen misstaan ook zeker niet als bijgerecht op de kersttafel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts