vrijdag 2 september 2016

Planten stekken in water

Online, open-access, multidisciplinary journal from Nature Research. Including plant biotechnology, breeding, cell biology, development, genetics and more! Hét online tuincentrum met meer dan 10. Nu al vanaf € op Beslist. Vind water planten het nu op Kensaq.


Stekken maken in water is de allergemakkelijkste manier om stekken te verkrijgen.

Je hebt er geen stekkenpoeder voor nodig of iets anders wat geld kost. Het enige nadeel is dat het iets langer duurt voor de stekjes geworteld zijn. Een van deze manieren is het stekken van planten.


Planten kunnen op veel manieren vermeerderd worden. Dat is niet alleen handig, maar ook nog eens super leuk! In dit artikel lees je alles over planten stekken en stekmethodes. Deze planten kun je makkelijk stekken. Aan de slag met stekken van de Graslelie.


De stek krijg je door een jong plantje, die aan de stengel van de plant groeit, af te knippen.

Zet dit kleine plantje op water. Als het plantje genoeg wortels heeft gemaakt kan je hem overplanten naar aarde. Knip stekken , van citroengeranium bijvoorbeel van maximaal een vingerlengte. Zorg dat bladeren niet in het water komen.


Verwijder het onderste blad en bloemknoppen. Bloei kost te veel energie, en die heeft de stek hard nodig voor de wortelvorming. Vul vaasjes en flesjes met schoon water en zet de stekken erin. Deze methode van planten stekken is een makkelijke wijze waarop je snel een nieuwe volle plant hebt, je kunt namelijk meerdere stekken in één pot plaatsen. Je hebt altijd planten waar je dol op bent en waar je er wel meer van zou willen hebben.


Je kunt je lievelingsplanten verpotten, zaaien, stekken en vermeerderen! En als je dat op een goede manier doet ben je succes verzekerd. Hieronder lees je hoe je vaste planten en halfheesters kunt stekken.


Vervang het water elke maand met bronwater of kraanwater met plantenvoeding. Hydrocultuur planten kopen. Lijkt het je iets teveel gedoe om planten zelf in water te stekken of planten ? Dan kun je ze ook kant en klaar kopen.


Bekijk bijvoorbeeld deze leuke set van kleine planten op water , deze grotere Anthurium of de Clusia Princess. Wanneer kan ik het beste mijn planten stekken ?

Als het buiten vriest, kunnen de wonden die je maakt bij het afknippen van je stekjes namelijk bevriezen. Daardoor kan je plant vorstschade oplopen en in het ergste geval afsterven. Stekken van planten zonder stekpoeder en met veel water Het stekken van zomerplanten, zoals geraniums en fuchsia’s, lukt meestal goed als er maar zorgvuldig te werk gegaan wordt. Het lijkt vaak moeilijker dan het is. Het enige dat u ervoor nodig hebt is bloemengron een bak met potjes, een paar gieters water en een scherp mesje.


Geef de stek veel water als hij net is geplant. Hou de stek daarna vochtig, maar geef niet te veel water (je kunt hem ook besproeien). Het slagingspercentage ligt tussen de nul (sommige planten laten zich niet stekken ) en. Geef zeker ook niet te veel water , dan heb je kans dat de stekjes gaan rotten.


De hele winter door blijf je de stekjes af en toe water geven – stekjes (van winterharde planten ) zijn minder gevoelig voor vorst. In het voorjaar zal langzamerhand duidelijk worden welke stekken zijn aangeslagen en welke niet (die zijn geel). Dit soort planten hebben tegenover elk blad een luchtwortel groeien. Soms is dit alleen nog een kleine bruin knobbeltje, andere keren zijn ze al flink aan het groeien.


Vetplantjes zijn eenvoudige planten om te stekken. Bij vetplanten kan je bladstekken nemen: snij een stukje van het blad af en laat voldoende drogen (afhankelijk van de dikte kan dit tot enkele weken zijn). Het stekken is niets nieuws, het is een methode die velen van ons onbewust onder ogen kregen toen we stekken , meestal van Geraniums, Fuchsia’s of kamerplanten bij moeder thuis in flesjes of in een glas met water op de vensterbank zagen staan. Op die manier probeerden onze voorouders scheutjes aan het wortelen te krijgen. Sommige planten vormen vanzelf een aftakking met een klein plantje eraan.


Deze babyplantjes kun je eraf halen en omdat er al wortels aan het plantje zitten, kun je het meteen in de aarde zetten. Toch moet je de stekken elke tot dagen bewateren terwijl ze wortel schieten. Eenmaal de planten een wortelsysteem hebben ontwikkeld kan je overstappen op wekelijkse bewatering of slechts water geven wanneer de grond droog is. Maak je geen zorgen als de stekken er in het begin uitzien alsof ze afsterven. Hoe werkt druiven stekken ? Wat is dat precies, stekken ? Stekken is eigenlijk het maken van een nieuwe plant uit een bestaande plant.


Je pakt een gedeelte van een levende plant, plaatst deze in de grond en het takje wat je plantte, groeit uit tot een prachtige druivenstruik. Hoe kun je druiven stekken ? Druiven stekken is makkelijk! Als de plant zich in goede omstandigheden bevindt (weinig water en een warme zonnige standplaats) dan krijgt hij uitlopers aan de stam. Vaak groeien deze aan de zijkant van de plant maar bij ons is er juist in het midden tussen de volwassen roosjes een soort ‘kraamkamer’ ontstaan. Kamerplanten die weinig water behoeven hebben een dikke opperhuid of een beschermende waslaag.


Dit beperkt de verdamping van water. Vaak hebben deze soorten kleine bladeren en slaan de planten het water op in reservoirs. Huiskamerplanten die weinig water nodig hebben maken een sterk en uitgebreid wortelstelsel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts