Alles over groenten zaaien , planten, bemesten, onderhouden en oogsten. Het is zomer in de moestuin! Zaaien Er is bij prei een onderscheid te maken tussen zomer- en winterprei.
Zomerprei is dikker en minder vorstbestendig. Winterprei kan gewoon de hele winter op het land blijven staan. Het gaat prima, je ziet dat de winterprei wel langzamer groeit dan de zomerprei en dus ook een paar weken later naar hun definitieve bestemming kunnen.
Voorzaaien en zaaien in de volle grond. Prei kweken kan bijna het hele jaar rond. Zo heb je vroege prei, zomerprei, herfstprei en winterprei.
Als beginnende kweker kun je het beste kiezen om herfst- of zomerprei te telen. Tijdens de opkweekperiode houd je de grond goed vochtig. De herfstprei maand na zaaien. Het planten - grondvoorbereidingen.
Je zaait winterprei in mei in ondiepe bakken of in volle gron rekening houdend met de weersomstandigheden.
Tussen januari en juni kan je winterprei. Er kunnen periodes van zaaien onderscheiden worden. Begin januari, binnenshuis bij warmte, wordt de zomerprei gezaaid (groeilampen zijn hier handig om goed op te kweken). In maart, buiten onder platglas of tunnel, zaaien voor de herfstprei en in april buiten voor de winterprei. Bestel snel en eenvoudig alle producten voor in je tuin en huis.
Bijvoorbeeld bloempotten, tuingereedschap of vogelhuisjes. Het wordt stilaan lente en dus tijd om één van onze favoriete groenten te zaaien : tomaten! De beste zaaiperiode is vanaf half maart tot half april.
Te vroeg zaaien heeft weinig nut omdat er dan nog te weinig licht is, waardoor je zwakke en ziektegevoelige planten krijgt. Gestoofde prei met een witte kaassaus. Bescherm prei wel goed met fijn insectengaas. Tamelijk ruim zaaien geeft het voordeel dat een minder last heeft van ziekten. De insecten kunnen tevens beter bestreden worden dan bij een te dicht staand gewas.
Tamelijk dicht zaaien geeft wel het voordeel dat alle planten veel licht willen hebben, en dat ze sterk gaan rekken, vooral tijdens de laatste groeiweken. De schacht is vaak wat dikker en korter, en de zaadvaste winterrassen zijn gevoeliger voor knobbelvorming dan herfstprei rassen. Tot slot is winterprei is meestal minder productief dan herfstprei. En nu al een tijdje niet meer.
Maar ze zijn tot april te zaaien , staat op het zakje.
Voldoende zaden voor ruime oogst aan mooie, biologische winterprei. Prei zaden zaaien , telen en oogsten. De biologische prei zaden zijn zowel in de vollegron als ook onder glas te zaaien.
Voor beide manieren van zaaien geldt dat je dun moet zaaien. Zaaien bij een perfecte zaaitemperatuur van graden. Lees alles over het zaaien , bemesten, onderhouden en oogsten van prei aan de hand van een overzichtelijk stappenplan. Prei heeft veel voeding nodig, een goede bemesting is hier zeker op zijn plaats.
Een veel geplante nateelt, in uitzonderlijke situaties zelfs tot begin augustus, is winterprei. Zeker nu de grond veel neerslag te verwerken kreeg. Welke voorteelt er ook ston er zal heel veel stikstof uitgespoeld zijn.
Zaaien We kunnen zomerwortels zaaien vanaf begin maart als het weer het toelaat. Tot begin juli kunnen nog winterpenen worden gezaaid. Om een juist plantverband te krijgen kunnen we op rijen zaaien en daarna uitdunnen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.