dinsdag 7 maart 2017

Bestrijding elzenhaantje

Bestrijding van het elzenhaantje. Een plaag elzenhaantjes is geen makkelijke plaag om te voorkomen of bestrijden. Door de vraatschade die de kevers veroorzaken gaat de conditie van de boom helaas wel wat achteruit.


Bestrijding elzenhaantje

Jonge en zwakke elzen en andere bomen kunnen het hierdoor wat moeilijk krijgen. Het is belangrijk om te weten dat een elzenhaantjes plaag zeer lastig te bestrijden is. Ook is het voorkomen van overlast niet eenvoudig. Aangezien zowel de kevers als de larven aan de bladeren knagen, krijgen de bomen een flinke knauw en dat komt hun conditie en weerstand niet bepaald ten goede. Elzenhaantjes zijn 6-mm lange kevertjes en zijn met name te vinden op de els.


De kevers zijn ook op andere bomen en struiken te vinden zolas op wilgen en hazelaars. De kevers van het elzenhaantje overwinteren in de bodem en onder bladeren en afgestorven plantenresten. Van april tot juni komen ze voor op de bladeren van vooral de els.


Bestrijding elzenhaantje

Hierin worden ronde tot langwerpige gaten gevreten. Ze kunnen enorme schade aanrichten. De bestrijding bestaat uit het inzetten van insectenetende vogels. Hierdoor gaan de planten slecht groeien.


Bladluizen komen vaak voor op rozen maar. Eén opperhuid blijft onaangetast (venstervreterij). De staalblauwe, metaalkleurige kever van - mm. Spintmijten hebben een specifiek schadebeeld aan de bovenzijde van het blad. Deze schade uit zich in kleine puntjes en streepjes en geven de plant een vaal uitzicht.


De overwinterde larven van allerlei insecten zijn maar al te happig om een graantje mee te pikken van de vers geplante groenten. De lelie is een prachtige bloem waar veel mensen gek op zijn. Helaas is hij moeilijk in leven te houden door de vraatzucht van het leliehaantje.


Sommige kevers verwelkomen we graag in onze tuin, bijv. Blad- en houtetende kevers zijn daarentegen een ware aanslag op je tuin. Een chemische bestrijding is niet nodig en bovendien ongewenst, aangezien dit een schadelijk effect heeft op de plaatselijke flora en fauna. Het elzenhaantje is een een klein glanzend donkerblauw kevertje die niet groter wordt dan mm. Deze kevertjes zijn berucht om de vraat aan bomen zoals de wilg, de populier maar vooral de els.


Naast de els staan ook de hazelaar, populier en. Dit kevertje draagt een prachtige naam maar in werkelijkheid is het een vreetmachine. De volwassen kevers (6-mm groot) verschijnen van april tot juni en vreten grote gaten in de bladeren. E=C3=A9n opp= erhuid blijft onaangetast (venstervreterij).


De zwarte larven met paar borstpoten vreten aan het blad. Voor de bestrijding is het belangrijk om te weten met welke kever u te maken hebt. Zeker als het uitheemse soorten betreft, kan het tijdstip en de frequentie van de behandeling verschillen van bijvoorbeeld de behandeling tegen de taxuskevers.


Snuitkevers kunnen altijd naar Biocontrole worden gezonden voor determinatie en voor advies over de aanpak. Dit haantje is vrijwel de hele lente en zomer te zien, van april tot augustus, en leeft zowel als kever als larve op diverse soorten lelies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts