woensdag 9 juli 2014

Spruiten kweken

De spruiten zijn los en vormen geen dichte kropjes. Dit kan een gevolg zijn van een te grote stikstofbemesting. Wees voorzichtig met dierlijke mest, zeker op het moment dat spruiten gevormd gaan worden. Mijn planten en kroppen zijn altijd aan de kleine kant.


Probeer de bemesting eens wat op te peppen.

Het kweken van spruiten kan zowel onder glas als buiten. Wat de beste tijd is om spruiten te kweken hangt ervan af welk ras je gebruikt. Over het algemeen zit je goed als je rond mei of juni gaat zaaien. Dan gaan we er wel vanuit dat je een ras kiest die in dit seizoen gedijt. Geplukte spruiten zijn in de koelkast nog een klein weekje houdbaar, losse spruiten zijn minder goed houdbaar en moet je binnen een dag of eten.


Dat is erg lastig omdat kruisbestuiving heel gemakkelijk is bij koolsoorten. Als je het toch wilt proberen: kies een plant waar je geen spruiten van oogst. De teelt van spruiten wordt hier zorgvuldig beschreven.

In Nederland worden vooral in Zuid-Hollan Flevolan Zeeland en Noord-Brabant de spruiten commercieel geteeld. Zelfgekweekte spruiten uit de eigen moestuin zijn veel smaakvoller doordat ze kleiner zijn dat de commerciele soort. Geplant eind Augustus blijven het prutsen, niet de moeite waard om te plukken. Spruiten kweken lukt mij niet. De grond bestaat uit zandgron is goed bemest met stalmest.


Wat doe ik verkeerd vraag ik mij af. Wanneer je spruitjes hebt gekocht wil je uiteraard wel weten hoe je deze moet koken. Het is natuurlijk het doel om uiteindelijk een lekkere maaltijd met spruitjes op. België heeft een lange traditie in de teelt van spruiten.


Niet voor niets heten spruitjes in het Frans ‘choux de Bruxelles’ en in het Engels ‘Brussels sprouts’. Zelfs in het Poolse woord voor spruitjes zit een duidelijke verwijzing naar onze Belgische hoofdstad. En nee, dat ligt niet aan het feit dat het tuinMeisje vroeger altijd doorgekookte spruiten voorgeschoteld kreeg. De moeder van het Meisje kon heel goed spruiten koken. Als een spruitjesplant niet geoogst wordt, maar door kan groeien, komen er bloempjes aan de plant.


De bloemen zijn nodig voor de bevruchting. Ik ben er erg verlekkerd op, aangestoofd met spekjes en veel witte peper.

Deze spruitkool planten geeft mooie stevige spruiten. Je kunt een lekkere salade maken van geblancheerde spruiten , maar ook verwerken in een stamppot of roerbakken smaakt bijzonder verrassend. De smaak wordt dan iets minder uitgesproken.


Zelf spruitkool kweken doe je bij voorkeur begin april op een kweekbed. De zaadjes zijn in vele tuinwinkels te koop en gewoonlijk is de zaai-instructie ruim afdoende. Let wel op dat je bij het oogsten niet de veelgemaakte fout maakt om het te doen terwijl het vriest.


Bevroren geoogste spruitjes zijn na het ontdooien namelijk niet erg smakelijk meer. Oogsten van spruiten Oogst eerst de onderste spruiten zodat de spruiten hoger nog verder kunnen groeien en rijpen. Een ideale grote is 2-cm.


Gewoon zelf kweken dus, en heerlijk genieten van deze super gezonde kiemgroenten! Benieuwd naar andere kiemengroenten? Ik ben nu volop aan het experimenten met het kweken van andere zaden die ik bij De Peuleschil heb gekocht.


Binnenkort zal ik met jullie mijn bevindingen delen, en uiteraard ook een paar heerlijke recepten met deze kiemgroenten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts