dinsdag 22 juli 2014

Rupsen verdelgen

Hoewel rupsen in de natuur zeker hun nut hebben voor een goede ecologische balans, weren we liever een te groot aantal voor onze tuin. Rupsen zijn de larven van vlinders. Bij een gemiddelde temperatuur van 20°C duurt de ontwikkeling van ei naar pop ongeveer dagen. Recept: Bewaar bij het gebruik van uien in de keuken het loof en de schillen en laat dit drogen.


Zeef het dan en voeg eetlepels zachte zeep toe. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven de tien graden komt, worden ze actiever en zullen ze de buxusbladeren gaan aanvreten.

Het hele jaar door vinden er diverse levenscyclussen plaats. Door het wegknippen en vernietigen van de haarden samen met schade en de daarin aanwezige rupsen , is het mogelijk om verdere verspreiding te beperken. De jonge rupsen veranderen eind mei-juni in jonge motten.


Voer spinsels, snoeiafval en rupsen altijd af in een goed gesloten zak, zo vermijd je dat rupsen kunnen ontsnappen. Controleer verder dit seizoen de planten goed. Kent u de uitdrukking aan de rupsen herkent men de boom?


Het is inderdaad zo dat de meeste rupsensoorten alleen voorkomen in een bepaalde boom. Zo komt het rupsje (spanrups) van de kleine wintervlinder vrijwel alleen voor in de eik. Om de buxusmot rupsen te bestrijden moet je zo vroeg mogelijk beginnen met het verdelgen van deze buxusrups.

De rupsen van de grote wintervlinder zijn iets minder kieskeurig. Daarvoor is het wel noodzakelijk om de symptomen van het probleem te herkennen. Als de buxusrups aanwezig is, zie je in het begin enkel verkleurde vlekken op de blaadjes. Grote kans dat je last hebt van de buxus mot die haar eitjes legt in de buxushaag waardoor deze door rupsen kaalgevreten kan worden.


Je bent niet de enige, want de buxus rupsen plaag teistert net alleen Nederlan maar ook allerlei andere Europese landen zoals België, Frankrijk en Duitsland. Dan is de buxusmot (en vooral zijn rups) deze zomer je grootste vijand. In april-mei en ook afgelopen maand hebben we te maken gehad met een vreetperiode. Is het rode kool , of witte ? Boerenkool, Broccoli, bloemkool en spruiten bv, is gewoon nu plukken ( de rupsen ) Rode kool oogsten en even in een emmer met zout water.


Komen de rupsen boven drijven. Ze bevuilen tevens de koolgewassen met hun uitwerpselen wat de kolen voor consumptie weinig aantrekkelijk maakt. Bepaalde vogels, egels en andere insecteneters behoren tot de natuurlijke vijanden van de rups.


De buxusmot zelf veroorzaakt geen schade, maar zijn larve (de rups) wel. In een korte periode kan een haag van enkele meters tot tientallen meters kaal gevreten worden door de rupsen die dan in grote aantallen aanwezig zijn. Verwijder de rupsen handmatig.


Wel behoorlijk veel werk maar effectief. Let wel op dat levende rupsen uit de GFT bak kunnen kruipen en terug naar je buxus kunnen. Maak gebruik van een buxusmottenval, de vallen zijn niet schadelijk voor vogels.

Mocht je een gewasbeschermingsmiddel willen gebruiken, gebruik het middel echt conform gebruiksaanwijzing. Je kunt natuurlijk de buxusmot verdelgen maar je kunt het probleem ook bij de bron aanpakken. Als de rupsen immers niet meer van je plant willen eten, zul je er ook geen last meer van hebben. Na enkele vervellingen boren de groter geworden rupsen gaten in blad en kool. De belangrijkste rupsen zijn die van de kooluil, het groot koolwitje en het klein koolwitje.


Die larven lijken vaak op rupsen maar zijn het niet. Ze worden daarom ook wel bastaardrupsen genoemd. Als de beestjes zich weer laten zien kun je er gemakkelijk achter komen of je met echte rupsen te maken hebt (afkomstig van een vlinder) of om larves van bladwespen (andere naam van bladwesp is ook wel zaagwesp). Als er veel rupsen zijn kunt u desgewenst een bestrijdingsmiddel tegen rupsen gebruiken of de buxus in z’n geheel verwijderen.


Voer aangetaste plantendelen en levende rupsen altijd af in een goed gesloten zak. Gooi rupsen dus niet levend in de groencontainer, omdat ze dan kunnen ontsnappen. Zo vermijd je dat rupsen ontsnappen en weer opnieuw planten kunnen aantasten. Volg de plaag tot begin volgende winter verder op, daar de buxusmot verschillende generaties per jaar heeft.


De pop is lichtgroen tot bruin en zit in een dicht spinsel tussen de samen gesponnen bladeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts