Hier zullen we alle eigenschappen van paardenstaart , een afslankende plant vol mineralen, op een rij zetten. We zullen ook uitleggen hoe je het kunt gebruiken om de eigenschappen het best te benutten en waar je het kunt vinden. Misschien kun je het zelfs vlak bij huis krijgen!
Daarnaast werkt het adstringerend of samentrekkend op de slijmvliezen door de werking van kiezelzuur en looistoffen. Bovendien is het een antilithicum, een woord dat medici gebruiken om te zeggen dat het nierstenen voorkomt.
Het is een adjuvans voor nier- en blaasaandoeningen. Een adjuvans is een kruid dat de werking van andere kruiden versterkt. Er zijn meer dan twintig soorten bekend waarvan de meeste graag op drassige bodem groeien. De plant is over de gehele wereld versprei met uitzondering van Australië en Nieuw-Zeeland. Vanuit die diepe grondlagen nemen de wortels mineralen op en transporteren deze naar boven.
Daar komen de mineralen op termijn ter beschikking voor andere planten. Ik gebruik het inwendig als een thee. Door de Romeinen en oude Grieken werd paardenstaart reeds gebruikt als middel tegen haaruitval en kaalheid.
Het wordt tegenwoordig in allerlei alternatieve antikaalheidsproducten gebruikt. Er wordt gedacht dat het hoge silica-gehalte van paardenstaart een rol speelt in de stimulering van haargroei, maar dat is niet bewezen. Heermoes kan worden beschouwd als een kruid dat nauwelijks bijwerkingen heeft. Wel moet er zorg voor gedragen worden, dat de juiste soort paardenstaart gebruikt wordt, omdat de andere soorten door hun hoger gehalte aan alkaloïeden wel een risico zouden kunnen opleveren.
Heermoes of paardenstaart groeit op gronden die uitgeput zijn aan mineralen. Lavameel bevat alle mineralen en kan deze tekorten ineens aanvullen. Een tekort aan silicium komt vaak op oudere leeftijd voor, de Saturnus leeftijd dus, met andere woorden, dit kruid is geschikt voor de ouderwordende mens. Een heermoeskuur (om de andere dag) kan dan een gunstige uitwerking hebben op de pezen en de spieren (die weer onder Mars vallen).
De plant verspreidt zich via sporen die uitgroeien tot een prothallium of voorkiem, waarna de bevruchting kan plaatsvinden. Er zijn manieren om een lastig wortelonkruid als heermoes of paardenstaart (Equisetum arvense) te bestrijden, maar ze vragen een lange adem! Alleen op open grond lukte deze vorm van.
Arabische vrouwen geloven dat dit kruid eeuwige jeugd en schoonheid brengt. Daarom is Vrouwenmantel de Nederlandse benaming voor Alchemilla. In Amerika en Europa wordt dit kruid vooral gebruikt bij veroudering van de gewrichten.
Het stimuleert de doorbloeding rond de gewrichten. Het kruid is ook een middel tegen bijvoorbeeld jeukende huiduitslag. Kompressen met heermoesthee worden gebruikt ter behandeling van onder andere maagkrampen, pijnlijke oprispingen, ontstekingen, en leveraanvallen.
Heermoes en zijn werking op je psyche Heermoes is een versterkend kruid , zowel geestelijk als lichamelijk. Infusies van paardenstaart worden met name aanbevolen voor ouderen. Eén infusie van dit kruid per dag zal op alle onderstaande manieren bijdragen aan het lichamelijk welzijn: Bevordert een betere elasticiteit van de hui wat het verschijnen van rimpels vermindert. Dit komt omdat het kruid de productie van collageen in het lichaam stimuleert. Hardnekkig onkruid zoals heermoes, zevenblad of klaverzuring overwoekert soms in geen tijd je gazon en je tuin.
Met een gewone onkruidbestrijder krijg je het vaak. Het kruid werd reeds gebruikt door de Grieken en de Romeinen. Paardenstaart is een kruid dat heel dicht aanleunt bij de varens. Ondanks het weinige aantal tests dat zijn uitgevoerd op de effecten van paardenstaart wordt het al lange tijd gebruikt als een vochtafdrijvend kruid.
Binnen een paar dagen is het kruid gedroogd. Ik hoop dat ik met dit artikel kan bijdragen op een herwaardering van het kruid , waardoor Heermoes in de toekomst niet meer in de “gehate” top 1 maar op de lijst van meest gewaardeerde kruiden zal staan ! Ik voer al een jaar strijd met dit zeer standvastige kruid. Zelfs van chemicaliën is hij niet onder de indruk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.