vrijdag 31 oktober 2014

Liquidambar gumball

Liquidambar styraciflua Gum Ball is zeer langzaam groeiend Cultivar. Hij vormt zonder snoei een kegelronde dichtvertakte gesloten bol. De bladeren zijn net als bij de soort 5-lobbig. Wij hebben een grote partij bomen staan met een mooie bolvorm. Deze bomen zijn momenteel zeer scherp geprijsd!


Heb een liquidambar st Gumball sinds mei dit jaar laten zetten in de tuin,het blad krult en bruine punten aan het blad Op de stam zit groenachtig lijkt op mos,hij heeft van mei af nog geen een nieuw blad gemaakt,het blad is klein en krult naar binnen denk dat hij ziek is, of hoort dat zo bij deze boom uit de pot gepland door een hovenier.

De Bolamberboom groeit langzaam, past goed in een kleine tuin en staat mooi langs een pad of oprijlaan. De Gum ball doet het op de meeste grondsoorten, het liefst een vochtige voedzame bodem. Snoeien is niet per se nodig.


Is het toch gewenst om wat kleinere zijtakken van de amberboom te snoeien, dan kan dit goed in de zomermaanden. In september verschijnen gehoornde stekelige vruchtjes aan lange stelen. De liquidambar houdt van een zonnige standplaats, neutrale tot zure grond en normale vochtigheid. Zeer kenmerkend is de vorm van het blad (zie foto) met afgeronde lobben, meestal 3-stuks.


Het groene blad verkleurd in de herfst van geel naar rood en blijft in verhouding met andere soorten lang aan de boom zitten.

Vanwege zijn hoogte staat deze bolboom ook mooi in een border met dezelfde boompjes naast elkaar. Ook in combinatie met verschillende bodembedekkers goed toe te passen. Toch is zijn oranjerode bladkleur in de herfst het belangrijkst. Tijdens de ‘Indian Summer’ in de VS speelt hij wel niet zo’n hoofdrol als de esdoorn , maar een oscar voor de beste bijrol lijkt wel gerechtvaardigd.


Jonge twijgen van de Amberboom zijn geelgroen en kleuren roodbruin. Oudere takken krijgen dikke grijze kurklijsten die erg decoratief zijn. Het blad is 5-lobbig en de bladrand is gezaagd. In de herfst prachtig herfstblad.


In maart dode takken of takken die elkaar kruisen verwijderen. Langzame groeier met bijzondere bladeren die een kruidachtige geur afgeven en de bolamberboom heeft prachtige herfstkleuren. De bolamberboom is door zijn trage groei geschikt voor de kleine tot middengrote tuin. De (bol)amberboom staat bekend om zijn grillige, kurkachtige stam.


Bekijk het product online of kom naar één van onze winkels! De oorspronkelijk uit Noord Amerika komende boom, met zijn grillige en gerimpelde takken dankt zijn naam aan het gele hars dat in de bast zit en die op amber lijkt. Deze bolvormige boom krijgt een uiteindelijke hoogte van ongeveer meter. Het is dus een ideale blikvanger voor zowel de kleine als grote tuin. Denk aan een landelijke tuin of een kleine stadstuin.


Deze site maakt gebruik van javascript voor een goede werking.

Gelieve javascript in te schakelen om de site volledig te kunnen gebruiken. Met zijn mooie rode bladeren zet hij je tuin in vuur en vlam in het najaar. Kijk onze tuinmanieren video en maak je vingers nog groener.


De plant komt van oorsprong uit het oosten van Noord-Amerika. Eigenschappen Bol AmberbooDe Bol Amberboom is vooral bekend om zijn prachtige herfstkleuren. Daarna zullen de bladeren van de boom vallen.


De kroon groeit aanvankelijk smal piramidaal met een doorgaande, rechte stam. Plus nog veel meer soortbeschrijvingen van. In het voorjaar loopt het jonge blad een beetje licht roze uit en is handvormig.


Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om Javascript aan te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts