Zelf zaaien we door een lange steel (van bijvoorbeeld een hark of bezem) op de grond te leggen en we drukken dan met onze voet de steel iets in de gron je hebt dan een mooie lange rechte centimeter diepe geul. Spit de grond goed diep om voor een mooie dikke en rechte wortel. Je zaait de pastinaak in april of mei in de vollegrond met een rijafstand van cm. Op de rijen zelf zaai je met zaden per centimeter.
De grond diepgaand los te maken (minstens centimeter) en nadien niet meer over lopen om dichtslaan van de bodem te vermijden. Zoniet verkrijg je vertakte wortels. Pastinaak kweek je voor oogst in de herfst of winter. Eens ze vorst gezien hebben zijn ze super zoet en heerlijk.
Het kan best 3-weken duren voor de kiemplantjes eens boven de grond komen. Vaak wordt bij pastinaak wat indicator-zaad (bv radijs) meegezaaid om uberhaupt te kunnen zien waar het spul op behoort te komen. Lees dan hoe je een pastinaakplant moet zaaien , verzorgen, bemesten en oogsten aan de hand van een stappenplan. Het is zeker de moeite waard om een plekje voor deze –bijna – vergeten groente vrij te houden in je moestuin.
Je kunt deze groente heel goed zelf zaaien , maar dan moet je wel wat geduld hebben. De teelt duurt namelijk gemiddeld een halfjaar. Ideaal is als de wortelen oogstrijp zijn net voor de winter. Een goede zaaiperiode is dan ook half mei. Wil je ook in de zomerperiode al pastinaak oogsten dan kan je al begin maart of begin april zaaien.
Wanneer moet dat nu eigenlijk, en hoe? Zelf pastinaak kweken is relatief eenvoudig, en de aanwijzingen op je zadenverpakking zullen doorgaans volstaan om ze goed in te zaaien. Zorg het liefste voor losse grond en let even op bij het oogsten, want de wortels breken betrekkelijk gemakkelijk. Gebruik dus bijvoorbeeld een spitvork.
Vanaf half maart tot half mei kun je gaan beginnen met ter plaatse zaaien. Geef de planten ruimte om te groeien. Het wortelgewas bezit een zoete, anijsachtige smaak en een witte crèmekleur. Het is een typische wintergroente die vaak gerooid wordt na een koudeperiode. Eeuwen geleden al gold de pastinaak als voorloper van de aardappel.
Niet bij ons, want die heerlijke gerechten die je maakt met deze ivoorkleurige wortel vergeten we nooit. Die beetje zoete, anijsachtige smaak, die ook heel lekker in een soep of salade past, ook niet. Je kunt het beste de pastinaak met een tuinvork uit de grond halen. Ziekten en ongedierte bij pastinaak. De meest voorkomende problemen bij pastinaak zijn Intersonilia en vertakte wortels.
Zaaitabel en plantafstand. Gefrituurde pastinaak lijkt op aardappelchips. Bestel nu biologische pastinaak zaden. Van half april tot half mei kun je pastinaak ter plaatse zaaien , op een rijafstand van tot cm. De groente heeft een lang groeiseizoen nodig.
De pastinaak wordt ook vaak als smaakverfijner gebruikt in soep. Vroeger zaaien vanaf februari en later in juli behoort ook tot de mogelijkheden mits de grond al bewerkbaar is. Na de winter loopt deze wortel opnieuw uit en vormt al snel een bloemstengel met gele schermbloemen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.